Dünya

Rus muhalif lider Navalni'nin doktorları: Her an ölebilir

Navalni, Noviçok zehirlenmesi için tedavi gördüğü Almanya'dan dönmesiyle Moskova'da tutuklanmıştı

18 Nisan 2021 09:16

T24 Dış Haberler

Rusya'da doktorlar, hapishanedeki muhalif lider Aleksey Navalni'nin sağlık durumunun hızla kötüye gittiğini, "kalbinin her an durabileceğini" söyledi. Doktorlar, hapishaneye erişim izni istedi. 

The Guardian'da yer alan habere göre, doktorlar sırt ağrısı, el ve bacaklarında hissizlik gibi şikâyetleri karşısında gerekli tedaviyi görmediğini söyleyerek 31 Mart'ta açlık grevine giren Aleksey Navalni'nin durumunun ciddileştiğini söyledi.

Navalni'nin kişisel doktoru Anastasia Vasilveya ve üç doktor, hapishane yetkililerinden Navalni'yi görebilmek için acil izin istedi. Kardiyolog Yaroslav Ashikhmin, Facebook'tan yazdığı paylaşımda "Hastamız her an ölebilir" dedi. Doktor, Navalni'nin yüksek potasyum seviyelerine işaret etti ve yoğun bakıma alınması gerektiğini vurguladı. 

Doktorlar, kandaki potasyum seviyesinin litrede 6.0 milimoldan yüksek olmasının acil müdahale gerektirdiğini, Navalni'de bu seviyenin 7.1'e çıktığını söyledi. 

Navalni'nin Sözcüsü Kira Yarmyhs de durumun ciddiyetini "Aleksey ölüyor" mesajıyla aktardı. 

Geçen hafta aralarında Jude Law, Benedict Cumberbatch, Vanessa Redgrave gibi isimlerin bulunduğu 70'ten fazla yazar, oyuncu, akademisyen Putin'e, Navalni'nin gerekli tedaviyi görmesi için çağrı yapan bir mesaj yayımlamıştı. 

Navalni'nin ekibi, "modern Rusya'nın en büyük protestosuna" hazırlandıklarını söyledi. Eylemin tarihi henüz açıklanmadı. 

Navalni, Noviçok zehirlenmesi için tedavi gördüğü Almanya'dan dönmesiyle Moskova'da tutuklanmıştı.