Dünya

Rus gazeteci Muratov'un Nobel Barış Ödülü, 103.5 milyon dolara alıcı buldu

21 Haziran 2022 07:31

T24 Dış Haberler

2021'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen iki gazeteciden biri olan Rusya'nın önde gelen bağımsız yayınlarından Novaya Gazeta'nın Genel Yayın Yönetmeni Dmitri Muratov'un Nobel Ödülü, açık artırmada 103 milyon 500 bin dolara alıcı buldu. Muratov, satıştan elde edilen geliri Rus işgali nedeniyle ülkelerini terk etmek durumunda kalan Ukraynalı çocuk sığınmacılara yardım için kullanacak. 

Ödülle birlikte verilen 500 bin dolarlık para ödülünü de vakıflara bağışlayan Muratov, Nobel'i satmasının amacının, "çocuk sığınmacılara gelecek şansı vermek olduğunu" ifade etti.

Muratov, elde edilen gelirin direkt olarak Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) verileceğini bildirdi.

Açık artırmadan önce Associated Press'e konuşan Muratov, özellikle savaşta yetim kalan çocukların kendisini endişelendirdiğini söyledi ve "Onlara geleceklerini geri vermeye hedefliyoruz" dedi.

Açık artırmayı üstlenen Heritage Auction, gelirden hiç pay almayacağını belirtti. 

Daha önce bir Nobel Ödülü için en çok ödenen miktar 2014'te James Watson'ın DNA yapısı keşfi için kazandığı madalyondu. Bu ödül 4.76 milyon dolara satılmıştı. Böylece Muratov'un yardım için sattığı Nobel ödülü rekor miktara alıcı bulmuş oldu.