Gündem

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı: Frekans iptali son çare olarak uygulanmalı

Taşçı, iptallerin basın özgürlüğünü daha da kısıtladığını kaydetti

10 Aralık 2019 09:21

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kanal ve frekans kullanım bedelini ödemeyen radyo ve televizyonların yayınlarının durdurulmasına ilişkin madde iptalini değerlendirdi. Konu RTÜK içinde görüşülürken, karşı oy kullanan tek üye olan Taşcı, “Yerel ve küçük ölçekli yayıncılar, ekonomik kriz nedeniyle zorda. Frekans iptali son çare olarak uygulanmalı” dedi.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre AYM’nin hükmünü “yerinde bir karar” olarak değerlendiren Taşcı, “Türkiye’de son dönemde giderek artan çok kanallı teksesli yapı karşısında bu iptaller, basın özgürlüğü alanını daha da daraltmakta. Neredeyse farklı düşünenler seslerini duyurabilecek kanallar bulamıyor. Bu yetmezmiş gibi bir de frekans iptalleriyle özgürlük alanı daraltıldı” dedi.

Frekansları iptal edilen yayıncıların çoğunluğunun yerel basın olduğunu belirten Taşcı, “Frekansları iptal edilenler arasında kuşkusuz RTÜK’ün uyarı ve çağrılarına kasıtlı olarak kulak tıkayan ve uymayan kötü niyetli yayıncılar var. Ancak son dönemdeki ekonomik krizin yayıncıları da etkilediği bir gerçek. Çok sayıda yerel yayıncı neredeyse yayın yapmaya yetecek düzeyde gelir dahi elde edemiyor, reklam gelirleri yayıncılık sektöründe çökmüş durumda. Yasanın yerel yayıncıları yok sayan, ulusal yayın yapan büyük aktörlerle aynı kategoride değerlendirmesinin sakıncaları burada da ortaya çıkmıştır” diye konuştu.