Medya

RTÜK'ten hakkında Danıştay'a açılan davayla ilgili yanıt: Yönetmelik 'gazeteleri' ilgilendirmiyor

RTÜK, 10 yıllık lisans süresi için 100 bin TL ücretin yüksek olmadığını savundu

13 Aralık 2019 18:25

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) internet platformlarını denetleme yetkisini Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) veren yönetmeliğin iptali için Danıştay'a açtığı davaya RTÜK cevap yazısı gönderdi. RTÜK yazıda, yönetmeliğin “gazeteleri” ilgilendirmediğini ancak “medya hizmet sağlayıcı” kuruluşları kapsadığını öne sürdü.

Bianet'in haberine göre, MLSA, 9 Ağustos tarihinde, aynı ay içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik’in iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurmuştu.

RTÜK, Danıştay 13. Daire Başkanlığı'na gönderdiği davaya cevap mütalaasında, internet yayınları için yönetmeliğin 12'nci maddesinin birinci fıkrası ile belirlenen lisans ücretinin yüksek ve basın özgürlüğü yönünden caydırıcı olduğu görüşüne itiraz etti.

Anonim şirket kurmaları gerekiyor

Kurum cevabında, “Dava dilekçesi kâr amacı olmayan gazetecilik sitelerinin gelir dahi elde edemeyecek kadar küçük çaplı olduğundan bahisle öngörülen ücretleri ödeyemeyeceği iddiası, [...], mesnetsizdir, zira, öncelikle Yönetmeliğin düzenleme alanı gazetecilik siteleri değil internet ortamından yayın hizmeti sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlardır” dedikten sonra “medya hizmetinin” gazetecilikle ilgisi olmadığını ileri sürdü.

RTÜK ayrıca, haber sitesi kuran kişilerin anonim şirket kurmaları gerektiğini savundu. Kurum cevap yazısında “... 6112 sayılı Kanun kapsamında medya hizmet sağlayıcı kuruluşların anonim şirket olmaları aranmaktadır”  diyerek, haber sitesi kuran her gazetecinin şirket açma zorunluluğu olduğunu iddia etti.

“Taksitle ödenebilir"

Kurum ayrıca, 10 yıllık lisans süresi için istenen 100 bin TL ücretin yüksek olmadığını belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“10 yıllık lisans süresi için radyoların 10 bin, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için de 100 bin TL’nin ödenmeyecek olduğu iddiası ise hayatın olağan akışına aykırıdır. Zira, Yönetmeliğin 7’inci maddesinin dördüncü fıkrasında söz konusu yayın lisans ücretlerinin peşin ya da taksitle ödenmesine olanak sağlanmaktadır.”

Yürütmeyi durdurmanın reddi talebi

RTÜK, cevap yazısında idari mahkemenin davayı incelemesinin hukuksuz olduğunu ileri sürdü. Daha sonra RTÜK, MLSA'nın tüzüğü temelinde basın özgürlüğünü savunma ve gazetecilere avukatlık ile hukuki danışmanlık hizmeti vermek için kurulduğunu söyleyerek, “menfaati” ihlal edilmemiş olduğundan kişi bakımından yetkisizlik verilmesi gerektiği görüşünü savundu.

Ne olmuştu?

MLSA, 30849 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Radyo, 'Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik’in iptali için  9 Ağustos tarihinde Danıştay’a yürütmeyi durdurma talepli dava açmıştı. Dilekçede,  yayınlanan yönetmeliğin ilgili kanununa, Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğu belirtilmişti.

TIKLAYIN - Ankara Barosu, RTÜK'ün internet sansürü yönetmeliğinin iptali için dava açtı