Politika

Reuters: Erdoğan ABD ziyaretini iptal edebilir

Reuters, Ankara'dan kaynaklarına dayandırdığı haberinde Erdoğan'ın ABD ziyaretinin iptal edilebileceğini yazdı

04 Kasım 2019 19:44

Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’da yapılması planlanan Washington ziyaretini iptal edebileceğini yazdı.

Ankara’dan üç kaynağın görüşüne yer verilen haberde kaynakların bir kısmı ziyaretin askıya alındığını, birininse “Eğer atmosfer değişmezse, bu ziyaretin hiçbir anlamı olmayacaktır” dediğine yer verildi.

Nihai kararın alınmadığını belirten bir kaynak Reuters’a ABD Temsilciler Meclisi’nin geçtiğimiz hafta “Ermeni soykırımını tanıyan tasarı” ve “Türkiye’ye yaptırım tasarısını” kabul etmesine ilişkin “Bu adımlar iki ülke arasında bağlara ciddi şekilde gölge düşürüyor. Bu kararlar nedeniyle, Erdoğan’ın ziyareti askıya alındı” dedi.

Başka bir kaynaksa Temsilciler Meclisi’nin kararını “Washington’da Türkiye’ye karşı olan mevcut iklimi suistimal ettiler” şeklinde yorumladı.

Haberde kaynaklardan birinin ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında “Kongre’nin Türkiye’ye yönelik öfkesine rağmen güçlü bir bağ” olduğunu ama bu bağda Rusya yapımı S-400 ile ABD yapımı F-35’lerin satın alımına ilişkin krizin önemli olduğunu vurguladı.

Erdoğan geçen hafta Meclis grup toplantısı çıkışında, ABD ziyareti ile ilgili soruya “Henüz kararımı vermedim, soru işaretleri var” yanıtını vermişti.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Rusya ile ikinci ortak devriye yarın gerçekleşecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise bugün (4 Kasım) yaptığı açıklamada “Ziyaret teklifi bizden gelmedi” demiş 13 Kasım’da planlandığı şekilde bir ziyaret olup olmayacağınınsa henüz belli olmadığını belirtmişti.