Gündem

Rabia Naz soruşturmasında cevapsız sorular: Değişen tanık ifadesi soruşturmanın seyrini nasıl etkiledi?

Dosyamızın ikinci bölümünde, soruşturmadaki detayları ve soruşturmanın seyrini değiştiren ifade değişikliğini ele alacağız

05 Aralık 2019 00:00

Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümüne ilişkin dosyamızın ikinci bölümünde, soruşturmadaki detayları ve soruşturmanın seyrini değiştiren ifade değişikliğini ele alacağız. 

Dosyanın ilk kısmında aktardığımız üzere dönemin belediye başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun oğlu Mehmet Ali Somuncuoğlu, Rabia Naz ile konuşan son kişiydi.

Bu konuşmanın ardından Rabia Naz yaklaşık 15 dakika sonra evinin önünde ağır yaralı olarak bulundu. Sonrasıysa soruşturmada şöyle geçiyor…

Savcılığın ve adli tıbbın imdadına yetişen tanık

Rabia Naz’ı evlerinin yaklaşık 100 metre aşağısında yaşayan M.K. buldu. M.K., olay saati civarı Vatan ailesinin apartmanının yaklaşık 200 metre ötesinde bulunan çeşmeden su dolduruyordu. Bu sırada apartmanın hemen karşısındaki komşu da dışarıda komşularıyla sohbet ediyordu. M.K., ilk ifadeyi olay gecesi verdi. İfadesini verirken oldukça heyecanlıydı, titriyordu. İfadesini tutanağın altında ismi yazan polisler almadı. Başka bir polis tarafından sorgulandı. Vatan ailesinin binasına 100-150 metre varken köpek sesine benzer inilti sesleri duyduğunu, yaklaşınca yerde sırt üstü yatan Rabia Naz’ı gördüğünü ve biraz önce sokakta sohbet eden komşuyu yardıma çağırdığını söyledi.

Olaydan bir yıl sonra soruşturmaya gizlilik kararı

M.K., altı ay sonra, 31 Ekim 2018’de yapılan keşif sırasında da dinlendi. Burada yere yatarak Rabia Naz’ı nasıl bulduğunu canlandırdı ve ilk ifadesine ek olarak Vatan apartmanının birinci kat kapılarını çaldığını, açan olmadığını söyledi. Soruşturma dosyasına Nisan 2019’da gizlilik kararı getirildi. Bir ay sonra 14 Mayıs 2019’da M.K. bir kez daha ifade verdi ve eski ifadelerini büyük oranda değiştirdi. Korktuğu için bazı şeyleri anlatmadığını, vicdanı rahatsız ettiği için bildiklerini aktarmak istediğini söyledi. Suyu doldurduktan sonra “güm” diye bir ses duyduğunu, sese doğru giderken uluma sesi gibi bir bağırtı duyduğunu söyledi. Tanımadığı polisin bunu anlatırsa olayın üstüne kalacağını söylemesi üzerine korktuğu için bu detayı eklemediğini iddia etti. Rabia Naz’ı evlerinin yanında bulunan fındık bahçesinden yola doğru dirseklerinden güç alarak geri geri sürünürken gördüğünü ve 6-7 metre boyunca panik olduğu için sürünmesini izlediğini anlattı. Ayakkabısının da bu sırada ayağından çıktığını belirtti. Oysa Rabia Naz’a ilk müdahaleyi yapanlar ayakkabının bağcığı sıkı olduğu için makasla keserek ayağından çıkarttıklarını söylemişti.

Bu ifadesine ek olarak bir de kroki çizdi. Kroki oldukça ayrıntılı, perspektif açıdan muntazamdı. Ancak M.K. Giresun’da komisyona konuşurken kroki çizmesi istendi. Oldukça tedirgin ve heyecanlı olan M.K., daha önce çizdiği krokideki kadar başarılı olamadı.

25 uzman Rabia Naz’ın düşüp süründüğüne inandı

M.K.’nin bu ifadesi Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Adli Tıp Üçüncü Üst Kurulu raporuna da dayanak oluşturdu. 25 profesör, doçent ve uzman doktor, M.K.’nin ifadesini referans göstererek Rabia Naz binanın yan tarafından düşüp 6-7 metre sürünmüş olabilir, dedi. Bu uzmanlardan bazıları daha önce 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun raporunda şimdi kimsenin üzerinde konuşmaya değer bulmadığı Rabia Naz’ın evin ön cephesindeki 4,30 metre sundurmayı aşıp uzun atlamacı gibi atlamış olabileceği iddiasını ortaya atmıştı. Giresun Başsavcısı, 8 Kasım’da komisyon tarafından dinlendi. Bilgi verirken yüksekten düşme yönünde verilmiş adli tıp raporlarından örnekler sıraladı.

Binanın yan tarafında, fındık ağaçlarının bulunduğu bir bahçe var. Bahçe ile Rabia Naz’ın bulunduğu yol arasında iki metrelik bir de kot farkı bulunuyor. Rabia Naz’ın buraya düştüğünü varsayarsak, bulunduğu yola gelebilmesi için bahçenin iki metrelik yükseltisinden de düşmesi gerekiyordu.

Emniyetin olayı araştırması için oluşturduğu özel ekip, 6 Nisan 2019’da fındık bahçesiyle ilgili inceleme yaptı. Bahçede bir ezilme bulundu, ancak Rabia Naz’ın bulunduğu yere 15 metre mesafedeydi. Kan ve benzeri bir iz de yoktu.

Eynesil’deyken Rabia Naz’ı bulan M.K. ile görüştüm. Evde de, gittiği olay yerinde de kendi isteğiyle yere yatarak Rabia Naz’ı nasıl bulduğunu canlandırdı. Komisyonda da aynı şekilde yere yatarak gösterdi.

Rabia Naz, sağ ve ambulansı beklerken amca M.V. eşinin telefon etmesiyle olay yerine geldi. Ancak yoldan geçerken görülebilecek konumda olan Rabia Naz ve başında bekleyenlerin yanına gitmeden binaya girerek üst kata çıktı. Şaban Vatan ve Atika Vatan’ın evlerinin katına geldikten sonra aşağı indi. Rabia Naz, 17.31’de ambulansa yerleştirildi ve Görele Devlet Hastanesi’ne doğru yola çıktı.

Dosyanın üçüncü kısmı “Çanta meselesi” yarın T24’te.