Gündem

Rabia Naz soruşturmasında cevapsız sorular: Bir ölüm binbir şüphe

Rabia Naz Vatan’ın ölümünün arkasındaki şüpheler ortadan kalkmıyor, Eynesil’deki normal olmayan şeylerle ilgili anlatmak ve sormak istediklerim var

04 Aralık 2019 00:00

Giresun’un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı olarak bulunan 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümünün arkasındaki şüpheler ortadan kalkmıyor. Olayı araştıran polis amirinin bile ikna olmadığı intihar iddiası bir yanda, babanın 'araç çarptı' iddiası diğer yanda. Olayı araştıran polislerin “çok konuşuyorsunuz, asilik yapıyorsunuz” denilerek gönderildiği Eynesil’deki normal olmayan şeylerle ilgili anlatmak ve sormak istediklerim var. 

Bu dosyada soruşturmaya ilişkin ayrıntıları verirken, çelişkileri ve cevapsız soruları da dillendireceğiz.

Rabia Naz’ın ölümündeki şüphelerle ilgili üç parçada ele alacağımız bu dosyanın ilk kısmında, olay gününü ve dönemin belediye başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun dahlini ele alacağız. Çünkü soruşturmada verdiği ifadeye göre, oğlu Mehmet Ali Somuncuoğlu, Rabia Naz’la ölmeden önce son konuşan kişi.

Giresun’un 7 bin nüfuslu Eynesil ilçesi

Eynesil 7 bin nüfuslu küçük bir ilçe. İki işlek caddesi var. Birinin adı Mehmet Somuncuoğlu Caddesi, diğerinin Bilal Güdük Caddesi. Her ikisi de geçmişte belediye başkanlığı yapan kişiler. İlçede Nakşibendi, Süleymancılar gibi tarikatların varlığından söz ediliyor. 80 darbesinde solculuktan cezaevine konulmuş kişiler de var. Herkesin ortak talebi Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün aydınlatılması. Dükkanların camekanlarında onun fotoğrafları asılı.

Rabia Naz, yaşamını yitirdiğinde 11 yaşındaydı. Eynesil İmam Hatip Ortaokulu 6’ncı sınıf öğrencisiydi. Öğretmenleri, onun bir önceki yıla göre durağanlaştığını, bunu ergenlik çağına giriyor olmasına bağladıklarını söylüyor. Babası, onun bir kitap kurdu olduğunu belirtiyor. Okuduğu kitapları yazarlarının isimleriyle not alır, sorulduğunda özetini anlatırmış. Yaşamını yitirmeden dakikalar önce yine kitap sipariş etmişti. Beyin cerrahı, stilist ve yazar olmak istiyordu. Hepsini aynı anda okuyabileceğini söylermiş. Amcası ona “Sende çift çekirdek var Naz” dermiş.

Olay günü

Rabia Naz, 12 Nisan 2018’de saat 16.30 civarı arkadaşlarıyla birlikte okuldan çıktı. Okulun karşısındaki markete girdiler. Parası olmadığı için arkadaşları dondurma ısmarladı. Oradan çıkıp kırtasiyeye gittiler. Kitap siparişi verdi ve annesinin çalıştığı eczaneye gitti. Arkadaşlarıyla birlikte başka bir okulun bahçesinde oynamak için izin istedi. İzin çıkmayınca elleri cebinde tek başına eve gitmek için saat 16.49’da oradan ayrıldı. Bu onun güvenlik kameralarına yansıyan son görüntüsüydü.

Ambulansa haber verildiğinde saat 17.20’ydi. Olay, 155 Polis İmdat hattına bir aracın çocuğa çarpıp kaçtığı şeklinde ihbar edildi. Olay yerindeki görgü tanıklarına göre sanki kucaklanıp oraya bırakılmış gibi yatıyordu. Sol ayakkabısı ayağından çıkmıştı. Ayak bileğinde açık bir yara, pantolonunda ve çorabında talaşa benzer tozlar vardı. Bulunduğunda yaşıyordu ve konuşmaya çalışıyordu ancak beceremiyordu. O gece yapılan incelemede vücudunda sürüklenmeye ve yüksekten düşmeye bağlı herhangi bir patolojik bulgu olmadığı tespit edildi.

Son görülme saati 16.49

Olay hakkındaki emniyet raporuna göre Rabia Naz en son saat 16.49’da güvenlik kamerasında görüldü. Rapora göre bulunduğu caddede başka güvenlik kamerası tespit edilememiş. Eynesil’deyken aynı cadde üzerinde bir kafeye ait güvenlik kamerası gördük. Bu kamera konumu itibariyle Rabia Naz’ın eve gitmek için dönmesi gereken caddeyi de görebiliyordu. Çalışanlar, emniyetin hard diske el koyduğunu söyledi. Dönmesi gereken cadde üzerinde de güvenlik kamerası aradık. İki tane daha bulduk. Birisi amcasının sahibi olduğu apart otele aitti. Bu bilgiler ışığında soralım: O cadde üzerindeki bütün kamera kayıtları incelendi mi?

Rabia Naz’ın 16.49’dan sonra nerede olduğuyla ilgili bir tanık ifadesi var. Bu kişi, o dönem belediye başkanı olan Coşkun Somuncuoğlu’nun aynı zamanda belediye çalışanı olan oğlu Mehmet Ali Somuncuoğlu. Emniyette, 16.55’te Rabia Naz’ı evlerine çıkan Ören Yokuşu’nun başında dondurma yerken gördüğünü söyledi. Onunla şakalaştığını, elinde nazar boncuklu bir poşet olduğunu da ekledi. Somuncuoğlu, yaklaşık bir ay sonra savcılıkta da ifade verdi. Orada Rabia Naz’ı o gün öğle arasında ve okul çıkışında kuzeni M.B.V.’nin yanında gördüğünü söyledi. M.B.V.’yi eve bırakacaktı. Kısa bir süreliğine yanlarından ayrıldı. Mehmet Ali Somuncuoğlu, döndüğünde Rabia Naz ve arkadaşları gitmişti. Son gördüğünde ona “Naz elindeki dondurmayı bana ver, biraz da ben yiyeyim. Bugün seni dondurma yerken gördüm. Bunu da bana ver” dediğini anlattı.

Savcılık, TBMM komisyonu ilçeye gitmeden bir gün önce 6 Kasım’da Rabia Naz ile aynı okula giden 15 yaşındaki kuzeni M.B.V.’nin ifadesini aldı. İsmi tutanağa Suça Sürüklenen Çocuk (SSÇ) olarak geçirildi. Savcıya verdiği ifadede okul çıkışı saat 16.00-16.20 arası Mehmet Ali Somuncuoğlu’yla karşılaştığını, o sırada Rabia Naz’ın yanlarında olmadığını söyledi. Somuncuoğlu, onu eve bırakmıştı.

Somuncuoğlu, TBMM’ye de davet edildi. 21 Kasım’da komisyon tarafından dinlendi. Anlattığına göre, olaydan önce eşi evin eksikleri olduğunu söylediği için alışveriş yapmış. Eve giderken M.B.V.’yi görmüş, evleri yolunun üzerinde olduğu için onu da almış. Eşiyle evde kahve içmiş, işe dönmüş. Orada iş arkadaşı sigara isteyince tekrar merkeze gelmiş. Sigara almadan önce Rabia Naz ile yokuşun başlangıcında karşılaşmış. Çalışma sahasına giderken ambulansı görmüş. Sahaya gittiğinde A.K. isimli iş arkadaşının aramasıyla olaydan haberdar olmuş.

Soruşturma kapsamında Mehmet Ali Somuncuoğlu’nun başka bir iş arkadaşının da ifadesi alınmış. M.K. isimli tanığa göre, Somuncuoğlu saat 16.00 civarı belediyeye ait araçla çalışma sahasına geldi. Somuncuoğlu’nun olayı duyduğu A.K. isimli iş arkadaşı da o sırada oradaydı. Telefonla konuştuktan sonra acele ile ayrılırken ne olduğunu sordu Somuncuoğlu’na. “Şaban’ın kızı Rabia Naz’a araba mı çarpmış, kaza mı olmuş bir şey olmuş” dedi ve gitti. O halde soralım: Mehmet Ali Somuncuoğlu’nun HTS kayıtları incelendi mi? Somuncuoğlu olay haberini aldığı iş arkadaşıyla aynı yerde bulunduğuna göre haberi ona kim verdi? Rabia Naz’ın dondurma almak için parası yoktu. Elindeki dondurmayı nasıl aldı?

Dosyanın ikinci kısmı “Değişen tanık ifadesi soruşturmanın seyrini nasıl etkiledi?” Yarın T24’te.