Spor

Queer Olympix başlıyor: Pasların eşit dağıldığı, küfürsüz, yaratıcı takım oyunlarına yer veren buluşma

22 Ağustos 2019 14:49

Türkiye'nin ilk kuir olimpiyatları olan ve ilk kez 2017'de düzenlenen Queer Olympix, bu sene 23-25 Ağustos tarihleri arasında İstanbul, Heybeliada ve Kalamış’ta gerçekleşecek. 

3 gün sürecek Queer Olympix’in ilk gününde Heybeli Ada’da buluşacak katılımcılar, Tanışma Pikniği ve Yoga’nın ardından plajda Misket Turnuvası ve Petank Atölyesi’nde bir araya gelecek. Ardından Kalamış’ta başlayacak olan spor buluşmaları, 26 Ağustos’a kadar devam edecek.

Queer Olympix’in duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

“Kadın ve LGBTI+ olarak kent yaşamı içerisindeki birçok ayrımcı, cinsiyetçi, fobik söylemler ve edimler nedeniyle yaşadığımız zorlukları bir nebze olsun hafifletmek, bir araya gelmek ve “kamusal alanda vardık, var olacağız” demek adına düzenlediğimiz üç güne yayılan çeşitli spor dallarını kapsayan bir etkinlik.

Ayrımcılığa ve nefret söylemlerine yer olmayan; her bedenin, her cinsiyetin keyif alarak oyun oynayabileceği ve pasların eşit dağıldığı, küfürsüz, yaratıcı takım oyunlarına yer veren kuir spor buluşması.”

Programın tamamı:

Queer Olympix 1. gün

Queer Olympix 2. gün

Queer Olympix 3. gün

Queer Olympix'in aytıntılı programı ise şöyle: 

*23 Ağustos - Heybeliada*

09:50 - Kadıköy İskelesi’nde Buluşma Saati

10:20 - Kadıköy - Adalar Vapuru

12:30 - Tanışma Pikniği (Program detaylarını konuşma, tanışma oyunları)

14:00 - Yoga
Mavi ve yeşilin ortasında ön yargılara ve nefrete karşı nefes alıp veriyoruz. Atölye, her seviyeye uygundur.

15:00 - Plaj keyfi

Petank Atölyesi (Meriç): Petank-Bocce, kas gücüne ve çevikliğe dayalı sporlara karşın basit kurallar çerçevesinde sohbet ve sosyalleşme odaklı bir strateji oyunudur. Özel kıyafetlere ihtiyaç duymaz, istediğiniz gibi oyuna dahil olabilirsiniz. Altı kişilik gruplar halinde oynanır, katılımcı sınırı yoktur.

Misket turnuvası (Dilan ve Derya): Bu etkinlik, geride kalmış ama unutulmamış bazı hasretleri yaşamaya, eğlenmeye ve birlikte öğrenmeye sizleri davet ediyor. Misket oyununun heyecanıyla karşılaşmamışları da karşılaştırmaya pek hevesliyiz.

18:15 - Piknik Alanından Ayrılmaya Başlıyoruz

19:20 - Şehre Dönüş


*24 Ağustos - Kalamış*

11:00 - Bayrak Yarışları ve Hızlı Yürüme

12:00 - Atölye: Oyun Kurucu (Can ve Denzi)
Oyun icat etmenin ve icat ettiği oyunları oynamanın insanlar arası ilişkiler için vazgeçilmez bir unsur olduğu fikrinden ve kuralların oyunu yaratan süreç içerisinde oluştuğu, değiştiği ve oynayanlara uygun hale gelebileceği fikrinden hareket ederek, bir oyun kuracağız. Bu bir spor oyunu olacak, yani fiziksel bir çaba ve yarışma içerecek. Fakat oyunun kuralları, sahanın boyutu ve sınırları, takımların sayısı, neyin kabul edilebilir neyin yasak olduğu oyuncular tarafından, oynarken icat edilecek.

13:30 - Uzun Atlama

15:00 - Forum: Kadınlar Dünya Kupası’nda Queer Esintiler
Bu yıl kadınlar dünya kupasındaki LB+ görünürlüğü hem anaakım hem bağımsız medyada çok konuşuldu, üzerine çok yazıldı çizildi. Bizim de heyecanla takip ettiğimiz bu gelişmeleri hep beraber konuşalım/tartışalım, bu görünürlük artışı aktivizm alanlarımızı nasıl etkiler üzerine kafa yoralım istiyoruz. Dünya kupasında LGBTİ+ görünürlüğü nereden nereye geldi? Bu görünürlüğün endüstriyel futbol içinde olması harekete nasıl yansır? Eşitlik mücadelesine faydaları zararları ne olur? Oyunculardan en çok hangisi tutar? Gelin tüm bu sorulara hep beraber cevap arayalım.

16:00 - 21:00: Plaj Voleybolu Turnuvası

17:00 - Atölye: Queer Circus
Her seviyeye açık olan atölyeye katılmak için istekli olmanız yeterli. Hulahop, jonglörlük, slackline ve daha fazlası...

17:00 - Atölye: Tenis - Gül ve Dilan
Teniste bir turnuva hiç maç kaybetmeden kazanılırsa buna grand slam denir; ama bir turnuva kazanmaya hiç odaklanmazsa buna queer olympix slam denir! Birlikte öğreneceğimiz bu atölye kapsamında temel duruşlar, temel vuruşlar ve temel çığlıklar ele alınacaktır.

18:00 - 20:00: İzleyici Futbol Turnuvası

21:00 - Özel Maç: Queer League vs Queer Olympix

*** Öğle ve akşam yemeği standları günün büyük kısmında ulaşılabilir olacak.
*** Tüm katılımcılara açık oyunlar Kalamış’ta iki gün boyunca devam edecek.

*25 Ağustos - Kalamış*

12:00 - Queer League Armenia ile Söyleşi

13:00 - Doğaçlama Atölyesi - BoMoVu: Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi
İster takım oyunu olsun ister bireysel oyunlar olsun spor yaparken hata yapmaya, kendimizi şaşırtmaya ne kadar açığız? Bireysel yaratıcılığımızı ekip içinde ifade ediyor muyuz? Doğaçlama atölyesinde bu sorulara beraber yanıtlar arayacağız. 'Oyun oynamak' kavramından yola çıkılarak deneyimlenecek atölyede takım olma, inisiyatif alma, anda kalma gibi kavramlar katılımcılarla beraber doğaçlama egzersizleriyle (oyunlarıyla) araştırılacaktır.

14:00 - 15:00: Futbol Antrenmanı - Derya ve Ecem
Futbol turnuvasından hemen önce hem ısınmak hem de temel pas ve şut tekniklerine aşina olmak için 1 saatlik atölye/antrenman yapılacak.

14:00 - 17:00: İzleyici Plaj Voleybolu Turnuvası

15:00 - 20:00: Futbol Turnuvası

17:00 - Atölye: Queer Circus
Her seviyeye açık olan atölyeye katılmak için istekli olmanız yeterli. Hulahop, jonglörlük, slackline ve daha fazlası...

22:00 - Ödül Töreni & Kapanış Partisi

*** Öğle ve akşam yemeği standları günün büyük kısmında ulaşılabilir olacak.
*** Tüm katılımcılara açık oyunlar Kalamış’ta iki gün boyunca devam edecek.