Sağlık

Prof. Levent Akın: Maymun çiçeği virüsü hava yoluyla da bulaşır

"Ancak Koronavirüs ve grip gibi yüksek yayılma hızı yok"

01 Temmuz 2022 10:41

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Levent Akın, Türkiye'de de dün ilk vakasına rastlanan maymun çiçeği virüsünün hava yolu ile de bulaşabileceğini söyledi. 

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde Prof. Dr. Levent Akın ile maymun çiçeği virüsü hakkında yaptığı görüşmeye yer verdi.

Sarıkaya'nın aktardığına göre Akın, virüsün nasıl bulaştığına yönelik  “Sadece temas ile değil, hava yoluyla da bulaşma özelliği olan bir virüs. Ancak Koronavirüs ve grip gibi yüksek yayılma hızı yok. Miting alanları, iş çıkışı Kızılay’da karşılaşılan kalabalık gibi alanlarda da bulaşabilir. Metro, kapalı salon toplantıları gibi çok kalabalık alanlarda bulaşma olasılığı artar. Bu Koronavirüs gibi RNA yapılı olmayıp, DNA yapılı olduğu için bulaş olasılığı diğerine göre düşüktür ama yine de havadan da bulaşır" açıklamasını yaptı. 

Virüsün güneşe karşı duyarlı olduğunu belirten Akın, sonbaharda vakaların artabileceğine dikkat çekti ve "Maskeyi çok kullanmıyoruz. Ancak hem maymun çiçeği hem de Koronavirüs için maske mesafe çok önemli. Ellerin sıklıkla sabunla yıkanması önemli. Hatta maymun çiçeği için yıkama süresini biraz daha uzatmakta fayda var…" dedi.

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi!

TIKLAYIN - maymun çiçeği | Panik yersiz ama tedbir şart