Gündem

Prof. Hayri Kozanoğlu: "Büyümeyle böbürleneyim" diyen şoför balataları yaktı, faiz artışıyla frene basmaktan başka çare bulamıyor

"Bu faiz düzeyiyle yatırımlar şak diye durur, yani araba takla atar"

08 Haziran 2018 18:34

Birgün yazarı Prof. Hayri Kazanoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün (7 Haziran 2018) verilen faiz artırımı kararıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. "Geçtiğimiz yıl kapasitesinin ötesinde bir hızla arabayı zorlayarak yüzde 7.4 büyüme ile böbürleneyim derken motora su kaynattıran, balataları yakan şoför, şimdi de sürekli faiz artışlarıyla frene basmaktan başka çare bulamıyor" diyen Kozanoğlu, "Bu faiz düzeyiyle yatırımlar şak diye durur, kredilere ilgi olmaz, talep çok yavaşlar, muhtemelen yılın üçüncü çeyreğinde büyüme eksiye geçer. Yani araba takla atar" ifadesini kullandı.

Hayri Kozanoğlu, "Üçüncü gol geldi" başlığıyla yayımlanan (8 Haziran 2018) yazısında şu ifadeye de yer verdi:

Faiz artışıyla döviz kurlarında şimdilik bir geri çekilme gözleniyorsa da, 24 Haziran seçimlerine yaklaşırken hem döviz spekülatörlerinin hem de faiz avcılarının yüzünü güldüren bir noktada bulunuyoruz.

Geçtiğimiz yıl kapasitesinin ötesinde bir hızla arabayı zorlayarak yüzde 7.4 büyüme ile böbürleneyim derken motora su kaynattıran, balataları yakan şoför, şimdi de sürekli faiz artışlarıyla frene basmaktan başka çare bulamıyor. Bu faiz düzeyiyle yatırımlar şak diye durur, kredilere ilgi olmaz, talep çok yavaşlar, muhtemelen yılın üçüncü çeyreğinde büyüme eksiye geçer. Yani araba takla atar.

Faiz kararıyla aynı saatlerde açıklanan bir veri de brüt döviz rezervlerinin 25 Mayıs ile biten haftada 83,8 milyar dolardan 82.2 milyar dolara gerileyerek 1.6 milyar dolar daha kan kaybetmesiydi. Rezervlerdeki bu cephaneliğin hızla tükenmesi, ister istemez insanın aklına üç harfli, Washington 19. Cadde’de bulunan, Dünya Bankası’nın ikiz kardeşi bir finansal kuruluşun adını getiriyor.

Bizden ipucu bu kadar…