Sağlık

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Stresimizi nasıl törpüleriz?

“Stresle mücadele için en azından 'rahatlama deneyimi' gibi basit önlemleri öğrenip sık sık uygulamaya geçirmemizde fayda var”

15 Ağustos 2022 09:17

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet’te kaleme aldığı köşesinde, “Stresimizi nasıl törpüleriz?” sorusunu gündeme getirdi.

“Kronikleşen ve tekrarlayan streslerin sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olduğu kesin” diyen Müftüoğlu, “Hepimizin stresi azaltmaya değil, onu daha akıllıca yönetmeye çalışmamızda fayda var. Eğer bunu yapmazsak her geçen gün biraz daha 'stres yorgunu' olacağımız ve 'stres kıskacı'na paçamızı biraz daha kaptırıp daha sık hastalanacağımız kesindir” diye uyardı.

“Stresle mücadele için en azından 'rahatlama deneyimi' gibi basit önlemleri öğrenip sık sık uygulamaya geçirmemizde fayda var” tavsiyesinde bulunan Müftüoğlu, bahsettiği “rahatlama deneyimini” şöyle açıkladı:

Beden-ruh ilişkisinin önemini ve sağlığınıza yapabileceği olumlu ya da olumsuz etkileri en iyi kavrayan hekimlerden biri de Harvardlı (ABD) Hoca Dr. Benson’dır. Dr. Benson’a göre, stresin yol açabileceği olumsuz tepkileri önlemek için yapılacak en akıllı şey ise ‘rahatlama terapisi/seansları’dır. Benson’a göre, bu terapiyi başlatırken ‘Önce bir sözcük, bir dua ya da bir imge seçmelisiniz. Sonra da sessiz bir yer bulup orada rahatça ve sakince oturmalı, gözlerinizi kapatıp sadece ama sadece nefesinize odaklanmalı ve tüm kaslarınızın olabildiğince gevşemesine izin vermelisiniz. Terapi süresince de ‘yavaş, derin ve sakince nefes alıp vermeli’, nefesinize odaklanmalı ve her nefes alıp verişinizde seçtiğiniz sözcük, dua ya da imgeyi ardı ardına tekrarlamalısınız. Bunları yaparken doğru yolda olup olmadığınızı asla düşünmemeli, hiçbir şeyi ölçüp biçmemeli, kafanıza başka hiçbir şeyi takmamalısınız. Terapi süresince eğer aklınız başka bir şeylere takılırsa da hemen başa dönüp süreci yeniden tekrarlamalısınız.’ Dr. Benson diyor ki, ‘Bu işi her gün ortalama 15-20 dakika süreyle sadece bir defa uygulamanız bile mükemmel sonuçlar almanızı sağlayacaktır.’”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.