Ekonomi

Prof. Dr. Korkut Boratav'dan dövizli tahvil ihracı yorumu: Yarın öbür gün iç borç muamelesi yapılabilir

Boratav "Olası bir batma senaryosu, dış borçlarla ilgilidir" dedi

26 Mayıs 2022 08:45

Ekonomist Prof. Dr. Korkut Boratav, Hazine'nin içeride döviz cinsi borçlanmalarına dikkat çekerek "Bu yeni bir uygulama. Dövizli tahvil ihracı Türkiye ekonomisinin yerli tasarruf sahiplerindeki döviz kaynaklarına fiilen el koyma anlamına gelir. Yarın öbür gün bunlar da kâğıttır denilip iç borç muamelesi yapılabilir.” diye uyardı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'a konuşan Boratav, dış borç stokundaki genişlemeye de dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Dış borçlardan batılır. Zaten iflas lafı da oradan çıkıyor. Olası bir batma senaryosu, dış borçlarla ilgilidir. Onun da ölçütleri var. İç borç en kötü para basarak ödenir. Merkez Bankası’nın para basma sınırı yoktur. Sonuçlarını da göze alırsın, ödersin. Nasıl ödersin, enflasyon borçların değerini düşürür. Kâğıtların değerini düşürür, rahatlarsın. Vergilersin, servet vergisi alırsın gerekirse, problem değildir. TL üzerinden borçların çevrilmesi bir sorun değil. Dış borçlardır kritik olan. Bu borçlar asıl batma kaynağı."

Dış borç stoku 1,6 trilyon lira

Borç stokunun 1.6 trilyon liralık kısmını ise dış borçlar oluşturuyor. Dış borçların faiz yükü de 2022 yılı nisan ayı sonu döviz kuruyla 662 milyar lirayı buluyor.

Döviz cinsinden iç ve dış borçlar, dış borç stokunun yüzde 65.6’sını oluşturuyor. Döviz ve değişken faizli borçlar ise stokta yüzde 76.1 oranında pay sahibi. Kurda ve faiz oranlarında yaşanan artışlar Hazine’nin yükünü de katlıyor.