Yaşam

Prof. Dr. Ayşe Erzan'a Amerika Fizik Topluluğu’ndan İnsan Hakları Ödülü

Prof. Dr. Erzan, 'yasam boyu insan haklarına olan bağlılığı' nedeniyle ödül aldı

24 Ekim 2019 16:01

Bilim dünyasında iki yılda bir verilen American Physical Society’nin (Amerika Fizik Topluluğu) 2020 insan hakları ödülüne Prof. Dr. Ayşe Erzan layık görüldü. Prof. Dr. Erzan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeliğinden emekli.

bianet'te yer alan habere göre, dünya çapında 55 binin üzerinde fizikçiyi temsil eden Amerika Fizik Topluluğu, olağanüstü araştırma dergileri, bilimsel toplantılar ve eğitim, sosyal yardım, savunuculuk ve uluslararası faaliyetleriyle fizik bilgisini ilerletmek ve yaygınlaştırmak için çalışyor. Topluluğu, 20 Mayıs 1899'da, Columbia Üniversitesi'nde 36 fizikçi kurdu. 

Prof. Dr. Erzan, "yaşam boyu insan haklarına olan bağlılığı ve her koşulda yapmaktan vazgeçmediği insan hakları savunuculuğu" nedeniyle ödülü aldı.

Ayşe Erzan kimdir?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeliğinden emekli.

1970'de ABD'de Bryn Mawr College'den üniversite diplomasını, 1976'da State University of New York (SUNY) at Stony Brook'tan doktorasını aldı. 1981'e kadar ODTÜ ve İstanbul Teknik Üniverstesi'nde görev yaptı.

Avrupa'da birçok farklı üniversitede istatistiksel fizik alanında araştırmacı ve öğretim üyesi olarak çalıştı. 

1990'da İTÜ'ye dönerek araştırmalarına Fizik Bölümü'nde devam etti. Başlıca çalışma konuları, "hal değişimleri, fraktaller, karmaşık sistemler ve sistem biyolojisi" dir.

1997 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü, 2003 yılında L'Oreal-UNESCO Avrupa Kıtası 'Kadın ve Bilim' Ödülünü, 2010 yılında 'Rammal Ödülü'nü aldı.

Academia Europaea ve TWAS (Kalkınmakta Olan Ülkeler Bilim Akademisi) üyesi ve Filistin Bilim ve Teknoloji Akademisi onur üyesi.

European Physical Journal B ve Journal of Statistical Physics'in yayın kurulunda bulunmuş olan Erzan, Uluslararası Akademiler İnsan Hakları Ağı yönetim kurulu ve Avrupa Bilim Akademileri Birliği (ALLEA) Bilim ve Etik Daimi Komitesi üyeliği yaptı.