Dünya

Prens Charles, İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerine monarşiye son vermenin "kendi kararları olduğunu" söyleyecek

24 Haziran 2022 13:27

T24 Dış Haberler

Galler Prensi Charles'ın İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerine Kraliçe'yi devlet lideri olarak tutmaya devam etme veya cumhuriyet olma kararını "kendilerinin verebileceğini" söyleyeceği bildirildi.

The Guardian'ın aktardığına göre Ruanda'da İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinin devlet başkanı ve başbakanlarını bir araya getirecek zirvede açılış konuşması yapacak olan Prens Charles, "Bu tür büyük bir değişikliğin sakince ve kine sebep olmadan yapılabileceğini" söyleyecek. 

Bu açıklamanın, bazı Karayip ülkelerinde işleyen Britanya monarşisini bırakıp kendi devlet liderlerini seçme sürecine dair bir mesaj olabileceği düşünülüyor. 

Karayipler ülkesi Barbados, geçen kasım ayında Kraliçe Elizabeth'in hükümdarlığına son vererek 'Barbados Cumhuriyeti' olmuştu. Kraliyet Ailesi'nin ülkedeki hükümdarlığına son veren törene Prens de katılmıştı.

Habere göre Prens Charles açılış konuşmasında her ülkenin Monarşi'nin hakimiyetine son verme yetkisi olduğu mesajı veren şu sözleri dile getirecek:

"İngiliz Milletler Topluluğu'nun içinde benim ailemle anayasal bağları olan ülkeler var. Bazılarının bu bağı sürerken, artık hiç ilişkisi olmayan ülkeler de var; bunların sayısı giderek artıyor. 

Şunu açıkça söylemek isterim: Daha önce de dediğim gibi her ülkenin monarşi veya cumhuriyet olmakla ilgili anayasal yapısı, o ülkenin kendisinin vereceği bir karardır. 

Uzun süredir yaşıyor olmak bana şunu öğretti: Bu tür değişiklikler sakin ve kine sebep olmayacak şekilde yapılabilir."

II. Elizabeth, şu anda İngiliz Milletler Topluluğu üyesi elli üç ülkeden on dördünün kraliçesi konumunda.