Yaşam

Pınar Selek, Akdeniz Kültür Ödülü'nün sahibi oldu

Selek, 13 yıldır Akdeniz kültürünün gelişmesine katkı sağlayanlara verilen ödüllerde Sivil Toplum dalında seçildi

03 Ekim 2019 13:41

Sosyolog, yazar Pınar Selek, 2019 Akdeniz Kültür Ödülü'nün sahibi oldu. 6 dalda verilen ödüllerde Pınar Selek, Sivil Toplum dalında ödüle layık görüldü.

Selek, ödülünü 4 Ekim'de Cosance'nin Calabre şehrinde alacak. Carical Vakfı tarafından on üç yıldır organize edilen Akdeniz Kültür Ödülü, Akdeniz kültürünün gelişmesine, eserleriyle ve yaptıklarıyla katkı sağlayanların değerlerinin tanınmasını amaçlıyor. Özellikle itibarlı sayılan “Sivil Toplum” dalındaki ödül, uluslararası prestij sahibi olan ve eserleriyle “Akdeniz’in farklı kültürel ifadeleri arasındaki diyalogu güçlendiren” entelektüellerin mükafatlandırılmasını amaçlıyor.

Tahar Ben Jelloun, David Grossman, Oya Baydar ve Amin Maalouf’tan sonra bu yıl ödül alan Pınar Selek, ödülünü tüm sürgün kadınlara, özellikle de dili ve ifadesi çalınmış olanlara armağan ettiğini açıkladı. Aynı zamanda, bu ödülü, sınırlara, kalelere, faşizmlere, her türlü şiddet biçimine baş kaldıran, somut dayanışma deneyimleriyle, şiirleriyle, özgürleştirici felsefeleriyle dünyayı gün be gün değiştiren ateş böcekleri adına aldığını söyledi:  

«Akdeniz’imizin dört yanında, ezilenlerin göçünün suçlaştırılmasının karşılığını görüyoruz: donmuş bedenler, ölü bedenler, rüya görmeyen bedenler ya da Batı Avrupa’nın göbeğinde her türlü haktan yoksun köleler. Akdeniz’imiz iki dünya arasındaki büyük kavgaya tanık oluyor. Egemenlerin, tahakküm edenlerin, silahları, hapishaneleri, paraları olanların dünyası. Diğeri ise hayatı, şiiri, güzelliği hem savunup hem yaratan ateş böceklerinin dünyası.

Ben, ateş böceklerinin dünyasına ait olmaktan gurur duyuyorum. Işıklarını düşlerinden alanların, gece olunca ortalığa ışık saçanların. Burada, Akdenizli olarak, sürgün bir kadın alarak, yazar, araştırmacı ve eylemci olarak bulunuyorum. Yaptıklarımla ve yazdıklarımla direnmeye…ve özgürlüğü, adalete, dayanışmaya dayalı bir karşı kültürün büyütülmesine katkı sağlamaya çabalıyorum.

Biliyorum zor. Evet ama Antonio Gramsci’nin önerdiği gibi, aklın karamsarlığını ve iradenin iyimserliğini birleştirmek büyülü bir güçü açığa çıkarıyor. Bu büyüyü izlediğim yollarda hissediyorum. 

Size, tüm Akdenizli ateşböcekleri adına, büyülü yollardaki cadılar adına, size tekrar teşekkür ediyorum."