Gündem

Erdoğan'ın başlattığı pastırma tartışması büyüyor: Bir il daha pastırmayı sahiplendi

15 Aralık 2019 13:00

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı pastırma tartışması büyüyor. Kayseri, Kastamonu, Sivas'tan sonra Tokatlılar da pastırmayı sahiplendi. 

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması, Kayseri ve Kastamonulu pastırmacıları böldü

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Çelik, Tokat'ın yaklaşık bin yıllık çemen ve pastırma geçmişinin olduğunu söyledi. Tokat pastırmasının sırrının çemeninde olduğunu belirten Çelik, "Bunu Osmanlı kayıtlarında da bulmamız mümkün. Osmanlı saraylarına pastırma Tokat'tan gidermiş. Yavuz Sultan Selim Çaldıran seferine giderken Tokat'ta otağını kurduğunda ordusunu beslemek için tonlarca pastırma aldığı tarihi kayıtlarda var. Yani Tokat'ta yaklaşık bin yıllık bir pastırma kültürü var. Pastırmanın yapımındaki en önemli unsurlardan birisi çemen ve çemenin Dünya'daki en lezzetli şekilde imalatının yapıldığı illerden bir tanesi Tokat. Tokat'ın çemeni Türkiye'de meşhur" dedi.

Tokat pastırmasının açık ara doğallık ve lezzette birinci olduğunu ifade eden Çelik, "Önümüzdeki dönemlerde de Türkiye'deki en meşhur gurmelere kimin iddiası varsa pastırmaları bir araya getireceğiz hangi pastırma kaliteli ve daha lezzetli, doğal ve güzelmiş herkese göstereceğiz." dedi.

TIKLAYIN - Erdoğan'ın, "Mantıda Kayseri, pastırmada Kastamonu" sözleriyle başlayan 'pastırma' tartışması için gurmeler ne dedi?