Gündem

Panzerin ezmesiyle hayatlarını kaybeden Yıldırım kardeşler davasında karar: Sanıkların birine 19 bin lira para cezası, diğerine beraat

Sanık ve tanık polislerin olaydan sorumlu tuttukları dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan ve polis amiri Tuncay Taşdemir’in de yargılanması talep edildi

19 Haziran 2019 15:43

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 3 Mayıs 2017 tarihinde evlerine giren panzerin altında ezilerek yaşamını yitiren 7 yaşındaki Muhammed ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 10'uncu duruşması görüldü. Mahkeme, panzer sürücüsü sanık Yeğit hakkında “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası, onu görevlendiren amiri Maden hakkında ise beraat kararı verdi. Mahkeme, Yeğit'e verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezasını, 19 bin lira paraya çevirdi.  Kararın ardından Yıldırım ailesinin avukatları, “Bir madalya takmadıkları kaldı” sözleriyle tepki gösterdi. 

Evrensel'in haberine göre Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı, Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu, Silopi Belediye Eşbaşkanı Süleyman Şavluk, Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım, Şırnak, Diyarbakır ve Bursa barolarına üye çok sayıda avukat ile bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri takip etti. 

Baba Yıldırım: Hiçbir ceza çocuklarımı geri getirmez

2 sanık polisin de hazır bulunduğu duruşma, kimlik tespitinin ardından başladı. İlk olarak söz verilen sanık polis Ömer Yeğit, daha önceki ifadelerini tekrarlayarak, “Ben elimden geleni yaptım. Araç çalışmadığı için kaza meydana geldi” diye kendini savundu. 

Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım ise, hiçbir cezanın çocuklarını geri getiremeyeceğini vurgulayarak, “Acılarımızı dindirilebilecek ve bu tür olayların önüne geçilmesi için adil bir karar talep ediyoruz” dedi. 

Savcıdan sorumlular hakkında suç duyurusu talebi

Ardından mütalaası istenen iddia makamı, bir önceki duruşmada olduğu gibi “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla, 2 sanık polis hakkında 2’şer yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talebinde bulundu. Savcılık, ayrıca sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. 

Avukat Elçi: Bilinçli taksirden cezalandırılmalılar

Mütalaanın ardından avukat savunmalarına geçildi. Aynı zamanda Şırnak Baro Başkanı olan avukat Nuşirevan Elçi savunma yaptı. Panzer sürücüsünün ehliyetsiz araç kullandığını hatırlatan Elçi, sanıkların “bilinçli taksirden” cezalandırılması istedi. “Toplumu çürüten nedenlerin başında cezasızlık geliyor” diyen Elçi, verilen cezaların orantılı ve eşit olması gerektiğine dikkat çekerek, “Orantısız bir ceza olursa meydana gelecek kazalarda hepimizin payı olur” diye konuştu. 

Avukat Dilsiz: Asıl sorumlular da yargılanmalı

Yıldırım kardeşlerin avukatlarından Rojhat Dilsiz ise, geçtiğimiz hafta verilen mütalaanın eksik olduğuna vurgu yaptı. Savcılık tarafından, gerçek sorumluların yargılanması noktasında yaptığı suç duyurusu talebine katıldığını belirten Dilsiz, dosyadaki eksik noktalar üzerinde durdu. Bu dosyaya sıradan yaklaşılmaması gerektiğine dikkat çeken Dilsiz, sanık ve tanık polislerin olaydan sorumlu olarak tuttukları dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan ve polis amiri Tuncay Taşdemir’in de yargılanması gerektiğini dile getirdi. Kazada aracın bozulmuş olabileceğini; ancak fazlasından yük yüklenen aracın bozulmasına neden olanların da yargılanmasını isteyen Dilsiz, “Bu vereceğiniz karar olası ölümlerin önüne geçecektir. Bu olay taksirle ölüme sebebiyet verme değildir, olası kast vardır” diye konuştu. 

Dilsiz, son olarak sanıkların tutuklanmasına karar verilmesini istedi. Av. Hüsnü Kaplan da, toplum vicdani için sanıkların üst sınırdan cezalandırılmasını istedi. 

Sanık Yeğit: Emri yerine getirmek zorundaydım

Mütalaaya karşı söz alan sanık Yeğit, araca binmeden önce gerekli güvenlik önlemlerini aldığını iddia etti. Aracı sürme sertifikasının olup olmamasının kazayı önleyemeyeceğini savunan Yeğit, “Çünkü yapılacak her şeyi yaptım. Araç çalışmadığı zaman aracı durdurmak imkansızdır. Bana verilen emirleri yapmakla sorumluyum. Yazılı emir aldığım için emri yerine getirmek zorundaydım. Artık eski araçlar kullanılmamalı. Yeni araçlarla kazaların önüne geçilebilir” sözleriyle kendini savundu. 

Sanık Maden: Aileye başsağlığında bulunuyorum

İlçe Emniyet Müdürlüğünde çalışan personellerin tümünün sertifikalı olup olmadığını bilemeyeceğini ifade eden sanık Murat Maden ise, olaydan yaklaşık bir saat önce İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın “devriye” talimatının olduğunu belirtti. Kendisinin yaralı bir çocuğu hastaneye kaldırdığını söyleyen Maden, halen olayın etkisinde olduğunu öne sürerek, “Asıl yargılanması gereken kişi burada olmalı. Aileye başsağlığı diliyorum. Beraat talebinde bulunuyorum” diye konuştu. 

Savunmaların ardından mahkeme kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi. 

Aranın ardından kararını veren mahkeme, panzer sürücüsü sanık Yeğit hakkında “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası, onu görevlendiren amiri Maden hakkında ise beraat kararı verdi. Mahkeme, Yeğit'e verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezasını, 19 bin TL paraya çevirdi. 

Kararın ardından Yıldırım ailesinin avukatları, “Bir madalya takmadıkları kaldı” sözleriyle tepki gösterdi.