Dünya

Pakistan Başbakanı Han: Delhi'ye bir ders vermenin zamanı geldi, karşılık vereceğiz

14 Ağustos 2019 15:15

T24 Dış haberler

Pakistan Başbakanı İmran Han, Cammu Keşmir'de "meydana gelecek herhangi bir Hindistan saldırganlığına karşılık vereceklerini" ifade etti. 

AFP'nin aktardığına göre Han, "Pakistan ordusu onların(Hindistan'ın) Keşmir'in Pakistan'ın kontrolündeki bölümünde bir şeyler ayarladığına dair sağlam istihbarat aldı. Ordu sağlam bir karşılık vermeye hazır" dedi.

"Delhi'ye bir ders vermenin zamanının geldiğini söyleyen Han, "Hindistan'ın herhangi bir ihlalde bulunması durumunda sonuna kadar savaşma kararı aldık" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi" önce federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'da (Halk Meclisi) kabul edilmişti.

Alınan kararı kınadığını açıklayan Pakistan yönetimi, Hindistan ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı almış ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti.

Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan anayasa maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırması üzerine bu ülkeyle ticari ilişkilerini resmi olarak askıya almıştı.