Gündem

"Özel okullardan alınan yüzde 8 KDV kaldırılmalı"

Özel eğitim kurumu temsilcileri tarafından yapılan açıklamada bir öğrencinin resmi okullarda devlete maliyetinin 8 bin TL olduğu belirtildi

15 Eylül 2019 07:16

Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Yusuf Tavukçuoğlu'nun "Hamburgerci açar gibi özel okul açmak cinayettir. Önlem alınmalı" sözlerinin ardından 5 özel öğretim kurumu temsilcisi açıklama yayımladı. Açıklamada, devlete bir öğrencinin maliyetinin 8 bin TL olduğu belirtilerek, “özel okula çocuğunu gönderen veliler de yüzde 8 KDV kaldırılarak bu yükten kurtarılmalıdır" ifadeleri yer aldı. 

Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre, Franchising konusunda Tavukçuluğu'nun açıklamalarını sert buldukları görülen TÖDER Başkanı İbrahim Taşel, ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, Özkurbir Başkanı Hami Koç ve Özdebir Başkanı Naci Atalay imzalı açıklamada sektörün son yıllarda yüzde 2.7'den yüzde 15'lere kadar büyüdüğü, bu hızlı büyümenin de yaşanan ekonomik krizle birlikte bazı özel okullarda ekonomik sıkıntıya yol açtığının altı çizilerek, 12 bin okul 1.5 milyon öğrenciyle özel okulların devletin üzerinden önemli bir yük aldığı kaydedildi.

"KDV kalkmalı"

Durumun abartılarak özel okulları karalama boyutunda söylemlerin tarihi özel okulların da yer aldığı sektörde üzüntüyle karşılandığını anlatan sektör temsilcileri, özel okulların, eğitim sisteminin vazgeçilmez bir parçası olduğu söylendi. Yaşanan ekonomik krizle birlikte özel okullarda sorun yaşanmaması için Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'yle ortak çalışmalarının devam ettiği ifade edilen açıklamada sorunun çözümü için özel okullardan alınan yüzde 8 KDV'nin kaldırılması gerektiği yönündeki tekliflerini yineledikleri görüldü.

Devlete bir öğrencinin maliyetinin 8 bin TL olduğu belirtilerek, “özel okula çocuğunu gönderen veliler de yüzde 8 KDV kaldırılarak bu yükten kurtarılmalıdır” dediler. Açıklamanın tam metni şöyle: