Gündem

Otobüslerde neden yangın çıkıyor, hangi önlemler alınabilir?

Piyasadaki araçlar yangın alarmı ve algılama sistemine sahip değil

07 Ağustos 2019 12:33

Otobüs Yangınlarını Önleme ve Kara Ulaşım Araçlarını Güvenli Hale Getirme Derneği, son günlerde meydana gelen otobüs yangınlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Dernek yöneticileri, meydana gelen otobüs yangınlarına sebep olarak yoğun dönemlerde araçların yoğun ve kapasitesinden fazla elektrik gücüyle çalıştırılması olarak gösterdi.

Yönetmelik gereği araçlarda yangın alarmı ve algılama sisteminin yer alması gerektiğinin de altını çizildi. 

Otobüs Yangınlarını Önleme ve Kara Ulaşım Araçlarını Güvenli Hale Getirme Derneği Başkanı Selim Gediz ve Genel Sekreteri Tarhan Aslan, gerçekleşen yangınların ardından 2012’de Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmeliğe 2014 yılında eklenen yangın alarmını algılama sisteminin otobüslerdeki kullanım zorunluluğuna dikkati çekti.

Çıkarılan ek maddeye göre sıfır araçlarda yangın algılama sisteminin kurulması zorunluyken, 2004 yılından sonra üretilen araçlara da sistemin monte edilmesi zorunlu hale getirildi. Derneğin Genel Sekreteri Aslan, “Geçiş süreci için 1,5 yıl süre verilmiş olmasına rağmen 2019’da hâlâ bu yönetmelik uygulanmıyor” dedi.

Araçların kullanılış biçimi yangınlara davetiye çıkarıyor

Balıkesir’de 2 Ağustos'ta 06 LK 794 plakalı araçta 5 vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan yangının ardından, şehirler arası ulaşımı sağlayan araçlarda çıkan yangınlarla ilgili birkaç sebep öne sürüldü. Aslan, araçların 24 Watt kapasite ile üretildiğini fakat internet bağlantısını sağlayan uydu sistemi için gerekli olan 28 Watt ile çalıştırıldığına dikkati çekti. Benzer şekilde 70 derecede kullanılmak üzere üretilen su ısıtıcılarının, araç kullanılmaya başladıktan sonra 100 dereceye çıkarılarak kullanıldığını ifade etti. Aralıksız ve kapasitesinin üstünde kullanılan araçlarda, servis elemanlarının suyu ısıtıcıda unutması halinde plastiğin yanmasının da son yıllarda meydana gelen yangınlara sebep olabildiği dernek tarafından vurgulandı.

Bayram nedeniyle tatile çıkacaklara uyarılar

Dernek tarafından hazırlanan yönetmelikle firmalara yapılan uyarıların yanı sıra, Aslan yolculara tavsiyelerde bulundu. Aslan, kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "İnsanlar bayram nedeniyle yollara düşecek. Ricamız, bindikleri araçta yangın algılama sistemini kontrol edemese de firmaya araçlarda böyle sistem var mı, yok mu diye sorsunlar. Araçta yangın söndürme tüpünün olmasını talep etsinler. Motor bölümünde otomatik yangın söndürme bölümünün olup olmadığını sorsunlar" dedi.