17 Haziran 2025 11:35
Güncelleme: 17 Haziran 2025 12:57
Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Olympos Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda ortaya çıkarılan Roma dönemine ait kaya mezarları, bu yıl ilk kez ziyaretçilerin erişimine açılarak gezi rotasına dahil edildi.
Likya uygarlığının en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Olympos, kalıntılarının yanı sıra denize akan ırmağın her iki yakasında bulunmasıyla dikkati çekiyor.
Köklü tarihi, kalıntıları ve eşsiz doğası ile ziyaretçilerini büyüleyen Olympos'ta 2006'da başlayan kazılar, özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında her yıl aratarak devam eden ödeneklerle daha da ivme kazandı.
Bugüne kadar 1 ve 3 No'lu Kilise, giriş kompleksi, piskoposluk sarayı, köprü, anıt mezarı, mozaikli yapı, hamam, Antimakhos lahdi ve liman anıtsal mezarları gibi eserlerin tespit edildiği antik kentte, tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar devam ediyor.
Alanda hem tonozlu mezar odaları hem de lahit içeren büyük mezar yapıları tespit edildi. Yoğun bitki örtüsü nedeniyle uzun yıllar ziyaretçilere kapalı olan bu alan, bu yıl yapılan temizlik ve düzenleme çalışmalarıyla ilk kez gezi rotasına eklendi. Yeni açılan patika yollar sayesinde ziyaretçiler, mezarlık alanında yürüyüş yaparak tarihi kalıntıları yakından görme fırsatı bulacak.
Patikaların düzenlenmesiyle kaya mezarların yeni yürüyüş güzergahına dahil edildiğini kaydeden Kazı başkanı ve Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçen Kurtuluş Öztaşkın, "Bu sene bitki temizliği yürüttük ve yamaca 3-4 sıra halinde yükselerek yerleşen tonozlu mezar odalarını açığa çıkardık. Bunlar aşağı yukarı 400 metre boyunca ilerleyen oldukça geniş bir mezarlık. Burada hem tonozlu mezarlar var hem daha büyük boyutlu içerisinde lahit bulunan oda mezarlar var." diye konuştu.
Kazı başkanı Öztaşkın, Roma dönemine ait mezarların belgeleme çalışmalarının da yapıldığını dile getirerek, "Bir yandan mezarlarda belgeleme çalışmaları, bir yandan da yazıtlar üzerine epigrafik çalışmalar yapıyoruz. Güney nekropolde bildiğimiz şu anda 270'in üzerinde mezar bulunuyor. Bunlar arasında Olympos'un zenginlerinin mezarları da var ama kölelerin de mezarları var. Ya da buraya Roma döneminde asker olarak gelip görev yapan kişilerin de mezarları var. Dolayısıyla elde ettiğimiz veriler kentin demografik yapısına dair bizlere yeni bilgiler sunuyor." ifadelerini kullandı.
Hip hop kültürü olimpiyatlardan sonra şimdi de klasik müzik sahnesinde |
© Tüm hakları saklıdır.