Gündem

Okul aile birlikleri etkinliklerine, 'milli, ahlâki, manevi değer' denetimi yapılacak

Bursa'daki bir okula ait salonda kadınlara yönelik olarak düzenlenen yardım toplama etkinliğinde dansöz oynatıldığı 6 Haziran’da basına yansımıştı. Bu haberlerden üç gün sonra yönetmelik değişikliğinin yapılması dikkat çekti

10 Haziran 2022 08:40

Bursa’da okul aile birliğinin okulda düzenlediği yardım toplama etkinliğinde dansözün de kullanılması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı yönetmelikte "acil değişiklik" yaptı. Okul aile birlikleri etkinlikleri artık “Türk Milletinin milli, ahlâki, insani, manevi ve kültürel değerlerine" uygun olarak düzenlenecek. Bu etkinlikler tamamıyla okul müdürünün denetim ve sorumluluğunda olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği’nde kısmen değişiklik yaptı. Bugün yürürlüğe giren değişiklikle okul müdürlerinin, okul aile birlikleri üzerindeki görev ve sorumluluğu artırıldı.

Anka'dan Mansur Çelik'in haberine göre;  yönetmeliğin “Okul müdürünün sorumluluğu”nu düzenleyen 27’nci maddesinde yapılan değişikle;  okul müdürü artık okul aile birliğinin yaptığı “her türlü etkinlik” için de mevzuata uygunluk denetimi yapacak.

Türk milletinin milli, ahlâki, insani değerlerine uygunluk

Ayrıca yönetmelik değişikliği ile okul müdürüne, okul aile birliklerini denetim için yeni görev verilirken, dikkat edilecek “değerler” de şöyle sıralandı:

“Birlik tarafından gerçekleştirilecek seminer, müzik, tiyatro, spor, sanat, gezi, defile, sergi, kermes ve benzeri faaliyetlerin öğrencilerin bedensel, zihinsel, ahlâki, sosyal ve duygusal gelişimleri ile Türk Milletinin milli, ahlâki, insani, manevi ve kültürel değerlerine uygun olarak düzenlenmesini sağlar.”

Okul müdürü onaylayacak

Değişikliğe göre okul aile birlikleri artık faaliyetlerinde, “Türk Milletinin milli, ahlâki, insani, manevi ve kültürel değerlerine aykırı olmayacak şekilde planlama” yapacak. Resmi Gazete'deki değişikliğe göre etkinliklerin denetimi şu şekilde olacak:

“Birlik tarafından gerçekleştirilecek tüm faaliyetler, 1739 sayılı Kanunda yer alan Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkelerine uygun olarak düzenlenir. Faaliyet içerikleri öğrencilerin bedensel, zihinsel, ahlâki, sosyal ve duygusal gelişimleri ile Türk Milletinin milli, ahlâki, insani, manevi ve kültürel değerlerine aykırı olmayacak şekilde planlanır. Hazırlanan seminer, müzik, tiyatro, spor, sanat, gezi, defile, sergi, kermes ve benzeri faaliyetler sosyal etkinlikler kurulu tarafından incelenir ve okul müdürünün onayı ile gerçekleştirilir.”

Dansöz haberi gündem olmuştu

Bursa'daki bir okula ait salonda kadınlara yönelik olarak düzenlenen yardım toplama etkinliğinde dansöz oynatıldığı 6 Haziran’da basına yansımıştı. Bu haberlerden üç gün sonra yönetmelik değişikliğinin yapılması dikkat çekti.

Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi, Cumhuriyet'e şu açıklamayı yapmıştı:

"Mevzuatı işletiyoruz. Gereken inceleme ve soruşturma yapılıyor. Okul aile birliği yönetimi olayın ardından görevden alındı. İşin aslı şu; Anneler Günü ve Hıdırellez eğlencesi gibi bir kırsal alan etkinliği düzenlemişler. Orası bizim daha önce belde olan bir noktamız. Aslında bakarsanız dansöz çağırma gibi bir şey yok. Kadın kadına eğlencelerde şantöz daveti oluyor. Getirilen şantöz onun kızı o aslında. Özel dansöz tutma diye bir şey söz konusu değil."

Okul müdürü görevden uzaklaştırıldı

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü de olayla ilgili inceleme ve idari soruşturma başlatırken, okul müdürü C.Ş. görevden uzaklaştırılmıştı. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden şu açıklama yapılmıştı:

"İlimizdeki bir 'İmam Hatip Ortaokulu' hakkında bazı haber sitelerinde yer alan haberlerle ilgili olarak; habere konu olan olayın bahsi geçen okulda gerçekleşmediği, aynı bölgede bulunan başka bir ilkokulda gerçekleştiği tespit edilmiştir. Söz konusu okulun okul aile birliği tarafından sadece kadınlara yönelik olarak ders dışı bir zamanda gerçekleştirilen etkinlikle ilgili okul yönetimi ve okul aile birliği hakkında gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Okul müdürü hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmış olup, konu hakkındaki çalışmalar, tüm boyutlarıyla ve hassasiyetle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."