Gündem

ODTÜ'de ağaç kesimi durduruldu ve inşaatın mühürlenmesi bekleniyor

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de kazı izni ve inşaat ruhsatı olmadığını belirtti

08 Temmuz 2019 07:40

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 40 dönümlük kavaklık alanına yapılmak istenen ve "Truva atı" olarak nitelendirilen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna karşı ODTÜ’lü öğrenciler Kavaklık İnisiyatif adıyla 55 gündür nöbetteydi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Twitter hesabından yaptığı açıklamayla polisin ODTÜ'ye girdiğini duyurdu. Polisin öğrencilere müdahalesinin ardından ağaçların kesimine başlandı. Kesim devam ederken, inşaatın ruhsatsız yapıldığı gerekçesiyle mühürlemeye gelen Çankaya Belediyesi yetkilileri polis tarafından içeri alınmadı. İlerleyen saatlerde Rektör Verşan Kök ile yapılan görüşme sonrasında ağaç kesimi durduruldu ve inşaatın mühürlenme işleminin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

ODTÜ Savunulmalıdır hesabı, gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakıldığını ve hastaneye götürülen iki kişinin de sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ODTÜ yönetimiyle görüştü

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de konuya ilişkin olarak Twitter hesabından açıklama yaptı. Taşdelen, "ODTÜ’de yurt yapılması istenilen alanda, Parselasyon yok, arsa şu anda kadastral parsel konumunda. Bu nedenle kazı izni ve inşaat ruhsatı yok. ODTÜ İmar Planı 12 no’lu plan notuna göre bu işlemleri yapmaya yetkili olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da bunlar alınmış değil. Bu tespitler üzerine denetim yapmaya giden belediyemiz görevlileri yani resmi kamu görevlileri rektörün talimatıyla kampüse sokulmuyor ve görev yapmaları engelleniyor. Arkadaşlarımız bilahare kampüse girebiliyor ve tespitlerini yapıyor. Bütün bu hukuksuzluklar kabul edilemez. Rektör’e tekrar hatırlatıyorum. Belediye memurunun görevini yapmasını engelleyemezsin. Ruhsat almadan kaçak inşaat yapamazsın. Bu nedenlerle, Belediyemiz görevini yaparak, ruhsatsız şantiye binaları hakkında bugün tarihli zabıt tutmuştur" ifadelerini kullandı.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu da Ankara Valiliği'ne yazı göndererek inşaat ruhsatı olmadığı halde yapımına başlanan ODTÜ Kredi Yurtlar Kurumu yurt inşaatının durdurulmasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Twitter'da, "Çankaya Belediyesi görevlileri ODTÜ’de izinleri tamamlanmamış yapıyı denetlemek istiyor ancak atanmış rektör polise talimat vermiş almıyor. Kamu görevlilerini aracıma bindirdim ve tüm engellere rağmen ağaç katliamı yapılan alana getirdim" ifadelerini kullandı

"Saldırının sebebi ODTÜ'yü dize getirmek"

Müdahale sonrası ODTÜ bileşenleri Kavaklık'ta polis barikatının kurulduğu yerde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan ODTÜ öğrencisi, “Direnişimiz bitmemiştir, bitmeyecektir” diye başladığı konuşmasında saldırının sorumlusunun başta ODTÜ Rektörü Verşan Kök, ODTÜ yönetimi ve AKP olduğunu söyledi.

Saldırıyla birlikte binlerce canlının yok edildiği, ağaçlara kıyıldığı belirtilen açıklamada, yurdun inşasına izin verilmeyeceği vurgulandı ve gözaltındaki öğrenciler serbest bırakılmadan alandan ayrılınmayacağı vurgulandı. Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

"Yapılacak yurt ODTÜ’yü içeriden yıkmak için planlanmış bir Truva atıdır. İçeriden yıkmayı Verşan Kök ile başlatmaya çalışan AKP, yurt inşaası ile bu işgali doruk noktasına ulaştırmak istemektedir. Biliyoruz ki bu yurtlarda AKP kendi ideolojisini ODTÜ’ye dayatmaya çalışacaktır. Ancak tarih de göstermiştir ki ODTÜ saldırılarla direnişini kaybetmemiştir daha da büyütmüştür.”

Eylem rektörlük önünde devam ediyor

“Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganları eşliğinde devam eden basın açıklamasının ardından öğrenciler, ODTÜ Rektörlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. “AKP elini ODTÜ’den çek” sloganının haykırıldığı yürüyüşe katılan öğrenciler, eylemlerini rektörlük binası önünde sürdürüyor.

Mimarlar Odası başkanı Tezcan Candan, Verşan Kök hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve yürütmeyi durdurma kararı için başvurduklarını açıkladı. Ayrıca, YÖK'e başvurarak Verşan Kök'ün profesörlük unvanının geri alınmasını ve görevden alınmasını talep ettiklerini söyledi.

CHP 26. dönem Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, Twitter'da, 5 öğretim üyesiyle birlikte ODTÜ rektörüyle görüşmeye gittiğini belirtti. Nazlıaka, "Beni görünce 'attığım tweetler' nedeniyle benimle görüşemeyeceğini söyledi. Fikir zenginliğinden beslenmesi gereken bir bilim yuvasının rektörüne bakın! Onun adına utandım" ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası suç duyurusunda bulunmuştu

Mimarlar Odası geçen günlerde ODTÜ'de yapılmak istenen KYK yurdu inşaatının ruhsatsız olduğunu ifade ederek suç duyurusunda bulunmuştu.

Mimarlar Odası'ndan ODTÜ’deki ruhsatsız KYK inşaatına karşı suç duyurusu

HDP milletvekili Murat Çepni de ODTÜ Kavaklık'ta. Çepni, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "ODTÜ Kavaklık alanı polis tarafından ablukaya alındı" dedi. CHP 26. dönem Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka da Twitter hesabından ODTÜ Kavaklık'ta olduğunu ve durumun acil olduğunu kaydetti. Nazlıaka İnstagram hesabından canlı yayın yaptığını da belirtti.

ODTÜ Mezunlar Konseyi'nden “ODTÜ’ye yurt yapıyoruz” kampanyası 

Sendika.org'un aktardığına göre ODTÜ Mezunları Konseyi, “ODTÜ’ye yurt yapıyoruz” kampanyası başlatacaklarını duyurmuştu.

Konsey’in yapmış olduğu açıklamanın tam metni şöyle:

"Daha iki gün önce;

Sorumluları bir kez daha uyarıyoruz. ODTÜ’nün yurt sorununu da öğrenci, öğretim üyesi, çalışan ve mezunları ile biz ODTÜ’lüler çözeceğiz. ODTÜ’nün üniversite bütünlüğünü bozacak her türlü girişimin karşısında olacağız, demiştik.

Bugün buradan duyuruyoruz ki;

ODTÜ’nün, ODTÜ öğrencilerinin ihtiyacı olan yurdu biz ODTÜ’lüler yapacağız.

Ülkenin ekonomik olarak dar boğazda olduğu bugünlerde KYK mali olanaklarını başka yerlerde kullansın.

Yasal gereklilikler yerine getirilmeden başlatıldığı söylenen çalışmalar için de hukuki girişimlerde bulunacağız. Ve yapılan protokolün iptalini talep edeceğiz.

Biz ODTÜ Mezun Dernekleri Konseyi olarak;

ODTÜ’ye yurt yapma kampanyası başlatıyoruz. Başta Rektörlük olmak üzere tüm ODTÜ bileşenlerini ve ODTÜ dostlarını kampanyamıza destek olmaya çağırıyoruz.

Yarın bankalarda açtıracağımız;

'ODTÜ’ye yurt yapıyoruz' kampanyası hesabını duyuracağız."