Çevre

ODTÜ'deki KYK yurdu şantiyesi için yıkım kararı

08 Ağustos 2019 22:08

ODTÜ'de tepkilere neden olan KYK yurdu şantiye için Çankaya Belediyesi yıkım süreci başlattı. ODTÜ bileşenleri ise şantiye için çıkan yıkım kararının kesin olmadığını belirterek 3 aydır süren mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler.

 Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) inşa etmeyi planladığı yurt için yaklaşık 3 aydır devam eden protesto gösteri sonuç verdi. Ankara Çankaya Belediyesi ekipleri dün sabah alana giderek KYK yurdu şantiyesi için yıkım sürecini başlatmak için tutanak tuttu.

ODTÜ’de tartışma yaratan ve protestolara neden olan KYK yurdu projesi için bir ay önce ağaçlar kesilmiş, ağaçları savunmak isteyen ODTÜ bileşenleri polis şiddetine maruz kalmıştı. ODTÜ Rektörlüğü’nün devretme yetkisi bulunmayan bir araziyi KYK’ye devretmesi ve inşaatın ruhsatının olmaması nedeniyle alan çitlerle çevrildi ancak direniş nedeniyle hiçbir faaliyet yapılmadı. Araziyi devretme yetkisine sahip olan ODTÜ Geliştirme Vakfı ise araziyi KYK’ye devretmeyeceğini açıklamadı. Bu gelişmenin ardından Çankaya Belediyesi harekete geçti.

“Yeni ağaçlar dikilmesi planlanıyor”

Birgün’den Dilek Yeğin’in haberine göre, belediye ekipleri 30 gün önce mühürlenen inşaatın ruhsat alma süresi dolduğu için dün sabah alana kontrole gitti. Yıkım sürecini başlatmak için tutanak tutan ekipler rektörlük, valilik ve belediyeye konu hakkında bilgi verdi.

İmzalanan protokolde yer alan ‘Ağaçlar taşınacaktır’ ibaresine rağmen kesilen ağaçların yerine yıkımın ardından yeni ağaçlar dikilmesi planlanıyor. ODTÜ Rektörlüğü ve KYK’nin yurt için başka bir alanda çalışma yapıp yapmayacağı henüz bilinmiyor.

ODTÜ öğrencileri: Mücadele sonuç verdi demek için erken

ODTÜ öğrencileri ise protokolün derhal iptal edilmesini, kurulan barakaların ve tellerin kaldırılmasını istiyor. Direnişlerinin devam ettiğini belirten öğrenciler, Kavaklık’ta herhangi bir yapı ve ODTÜ’de KYK yurdu istemediklerini vurguladı. Öğrenciler belediyenin başlattığı sürecin de tam olarak bir son olmayacağını, yıkımın kesin olmadığını belirterek “Mücadele sonuç verdi” demek için erken olduğunu söyledi.

ODTÜ öğrencilerinin konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:

“Medyada çıkan kazanıldı haberleri doğrultusunda bir açıklama yapma gereği doğdu. Kazanılan bir direniş yok. Biz böyle bir açıklama yapmadan da bu açıklamayı yapmayı doğru bulmuyoruz. Direniş bittiyse biz ne yapıyoruz burada? Bu sorunun tek bir cevabı var ki biz bunu her yerde bastıra bastıra söyledik. Direnişin kazanılmasının tek bir çıkar yolu var:

  1. Protokol iptalinin ilan edilmesi
  1. Kavaklık’a herhangi bir yapı yapılmayacak ve teller kaldırılıp barakalar yıkılacak
  1. ODTÜ’ye KYK yapılmayacak.”