Gündem

ODTÜ'deki 'Bayrak Yürüyüşü' tartışması sürüyor, yürüyüşe karşı olanlar Rektörlük'te buluşacak

22 Ekim 2019 17:39

 Eğitim Sen ODTÜ temsilciliği, Türk Eğitim Sen’in ODTÜ’de yarın (23 Ekim) düzenleyeceği ‘Bayrak Yürüyüşü’nün provokasyon amacı taşıdığını, yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluktan üniversite yönetiminin sorumlu olacağını belirtti.

Çeşitli ODTÜ’lü öğrenci grupları da yürüyüşe karşı çıkıyor, aynı gün yürüyüşten 1 saat önce saat 11.30’da ODTÜ Rektörlüğü önünde basın açıklaması yapmaya çağırıyor.

ODTÜ Mezun Dernekleri Konseyi de yürüyüşe karşı bir açıklama yayınlayarak “Bu girişimin son dönemde yaratılan olağanüstü koşullarda; milli duyguları istismar ederek ODTÜ’nün demokratik yapısını hedef aldığı açıktır” dedi.

Türk Eğitim Sen’den “hainlere karşı bir olma günü” açıklaması

Türk Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şubesi, “ODTÜ’lüler Cumhuriyet’e ve Bayrağına Sahip Çıkıyor, Sen de Katıl” başlıklı bir bildiri yayınlayarak 23 Ekim günü saat 12.30’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) yürüyüş düzenleyeceklerini açıklamıştı. Söz konusu bildiride “Gün hainlere karşı bir olma günüdür” ifadeleri yer alıyordu.

ODTÜ öğrencileri: Provokasyon

Twitter’da “ODTÜ Savunulmalıdır” hesabından paylaşılan “ODTÜ öğrencileri” imzalı açıklamada “Eşit, özgür ve demokratik bir kurum olması gereken üniversiteler, iktidar tarafından uzun süredir ‘kuşatılacak alanlar’ olarak değerlendiriliyor. ODTÜ’yü hedef alan bu saldırılan planlı ve sistematik olduğunun farkındayız” ifadeleri kullanıldı.

Aynı paylaşımda Ankara’daki başka üniversitelerdeki “ülkücülere” ait olduğu öne sürülen bir mesajlaşma görüntüsü paylaşıldı. Söz konusu mesajda yürüyüşe katılım için çağrı yapılıyor, “Çarşamba günü ODTÜ’de yürüyüş olacak. Ülkücüler olarak yıllar sonra ilk kez girilecek”, “…teşkilatı olarak katılım sağlamamız gerekiyor herhangi bir durumda kırım yapılabilir”, “büyük mazereti olanlar … reise haber versin” ifadeleri yer alıyordu.

ODTÜ öğrencileri basın açıklamalarında “Henüz yürüyüşün çağrısı duyurulmadan önce Ankara’daki kimi üniversitelerden ülkü ocakları ‘yıllar sonra ODTÜ’ye gireceğiz’, ‘herhangi bir durumda kırım olabilir’ şeklindeki mesajlaşmaları olayın neden bir ‘provokasyon’ olduğunu gözler önüne seriyor” dendi.

Açıklamada ODTÜ’ye “’hainlere karşı birlikteliğimizi gösterelim’ diyerek ‘fetih’ havasına girmek isteyen ve ‘kırım’ çağrısı yapanların” öğrencilere “yaşayış biçimleri ve politik görüşleri nedeniyle saldırmayı kendilerine politik bir ihtiyaç olarak görüyorlar” dendi.

Öğrenciler, açıklamada yürüyüşle aynı gün olan 23 Ekim günü saat 11.30’da Rektörlük önünde basın açıklaması yapacaklarını belirtti.

Öğrenci Kolektifleri, ODTÜ Mezunları Derneği, ODTÜ Medya Topluluğu 23 Ekim’deki Rektörlük önündeki açıklamaya katılacaklarını duyurdu.

"Sataşmalara karşılık vermeden yürüyeceğiz"

Yürüyüşe ilişkin Evrensel gazetesine konuşan Türk Eğitim-Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı İbrahim Çömez, yürüyüşü Suriye operasyonuna destek için düzenlediklerini belirterek, Ankara'daki bazı üniversitelerde ülkücü grupların attıkları mesajların kendileriyle ilişkisi olmadığını söyledi. Çömez, "İstenmeyen bir olayla karşılaştığımızda güvenlik birimleri müdahale edecektir. Bizim çağrımızda sadece bayraklarımız olacak. Diğer insanların değerlerine saygılı olarak, dışarıdan sataşmalara karşılık vermeden yürüyüş gerçekleştirecek ve saygı duruşuyla sonlandıracağız" dedi.