Gündem

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden Ümit Özdağ'a yanıt: 'Gizli yönetmelik' iddiası büyük yalan

Özdağ, günde 180-200 kişiye vatandaşlık verildiğini savunurken, kurumdan yapılan açıklamada, bu sayı "hayal ürünü" olarak nitelendirildi

22 Haziran 2022 15:34

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alınmasına ilişkin olarak işlemlerin gizli bir yönetmeliğe göre yürütüldüğü iddiasını yalanladı.

Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, "bir milletvekilinin, sürekli kamu kurum ve kuruluşlarını hedef aldığı ve gerçek dışı beyanlarla kamuoyunu yönlendirmeye çalıştığı" belirtilerek, kanun ve yönetmeliklere uygun çalışan kurumların, sürekli bunları yalanlamakla uğraşmasından dolayı gerçek gündem ve işlerinden uzaklaşmasına neden olduğu" belirtildi. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin işlemler, 29 Mayıs 2009 tarihli, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında yürütülmekte olup usul ve esasları da çok açıktır. Gizli bir yönetmeliğin varlığı ve buna göre işlemlerin yürütüldüğü iddiası büyük bir yalandır. Ayrıca 'Türk vatandaşlığını kazananların Resmi Gazete'de yayımlanmadığı' iddiasına ilişkin olarak, 2009 yılında kabul edilen Türk Vatandaşlığı Kanunu hükümleri yürürlüğe girdiği tarihte nasıl uygulanıyorsa bugün de aynı şekilde uygulanmaktadır. Daha önce de defaatle açıkladığımız gibi vatandaşlığa ilişkin tüm iş ve işlemler, devletimizin resmi kayıtları altında olmakla birlikte iddia edilen vatandaşlık sayıları da tamamen hayal ürünü olup dedikoduya dayanmaktadır."

TIKLAYIN - Ümit Özdağ: Sayılar gizleniyor, günde 180-200 kişiye vatandaşlık veriliyor