Gündem

Nüfus müdürlüklerinden yeni konsept: Ülke genelinde standartlaşma ve hızlı hizmet

Kimlik, sürücü belgesi ve pasaport yenileme işlemleri 8 dakikada, adres değişikliği ise 5 dakikada yapılabilmesi hedefleniyor

03 Kasım 2019 13:00

Türkiye genelindeki nüfus müdürlüklerinde vatandaşlara daha iyi hizmet verilebilmesi, iş ve işlemlerin daha hızlı gerçekleştirilmesi amacıyla nüfus müdürlüklerinde yenileme çalışması başlatıldı. "Yeni nüfus müdürlüğü konsepti" çalışmasıyla ülke genelinde standartlaşma hedeflenirken, ilk uygulama Ankara İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi.

Türkiye genelinde bir günde ortalama 250 bin kişinin hizmet aldığı nüfus müdürlüklerinde pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerinin de verilmeye başlanmasıyla, artan personel ihtiyacını gidermek üzere teknik altyapı kapasitesi geliştirildi. Müdürlüklerde, randevu süreleri bir güne düşürülürken, parmak izleriyle diğer işlemler de yapılabilir hale getirildi. Yapılan iyileştirmelerle kimlik, sürücü belgesi, pasaport yenileme için gelen ve evrakları tam olan vatandaşlar 8 dakikada, adres değişikliği için nüfus müdürlüklerine yanında abonelik sözleşmesi ya da bir faturayla gelenler ise 5 dakikada işlemlerini tamamlayabilir duruma geldi. 

Sistemde yapılan altyapı değişikliklerinin yanı sıra ortamlarda yapılan değişikliklerle, vatandaşların ülke genelindeki il ve ilçelerdeki nüfus müdürlüklerinde banka şubelerinde olduğu gibi bir standart edinmesini amaçladı. Bu kapsamda çalışmalarına başlayan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ilk uygulamayı Ankara’da gerçekleştirdi. Ankara’da İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü binası yeniden tasarlandı. "Yeni nüfus müdürlüğü konsepti" ile nüfus müdürlüklerinin standartlaştırılması, vatandaşların daha ferah ve konforlu bir ortamda hızlı hizmet alması hedeflendi. (İHA)