Dünya
BBC Türkçe

Nice saldırganı Muhammed Lahouaiej Bouhlel kimdir?

Fransa'nın Nice kentindeki saldırının failinin 31 yaşındaki Muhammed Lahouaiej Bouhlel olduğu doğrulandı. Komşuları Bouhlel'i 'yakışıklı ama korkutucuydu' diye tanımladı.

15 Temmuz 2016 17:57

Fransa'nın Nice kentinde bir kamyonu kalabalığın üzerine sürülerek öldürüldüğü saldırının failinin Muhammed Lahouaiej Bouhlel olduğu resmi makamlarca da doğrulandı.

Paris Savcısı François Molins, Bouhlel'in polis ve mahkemelerde 2010-2016 arasında "tehdit, şiddet ve hırsızlıktan" kaydı bulunduğunu belirtti.

Komşuları tarafından "yakışıklı ancak korkutucu bir adam" diye tanımlanan Bouhlel'in trafikte ettiği bir kavga yüzünden hüküm giydiği kaydedildi.

Daha önce polisle başının derde girmesine karşın Bouhlel Fransız istihbaratının izlediği kişiler arasında değildi.

Fransa Adalet Bakanı Jean-Jacques Urvoas, Bouhlel'in geçen Mart'ta bir diğer şöförle ettiği kavga nedeniyle hüküm giydiğini söyledi.

Urvoas "Diğer şöförle arasında bir tartışma çıkmış ve Bouhlel tahta bir palet fırlatmış" dedi.

Bouhlel hüküm giydiği ilk olay olduğu için ertelenmiş hapis cezası aldı ve haftada bir, polise imza vermesi şart koşuldu. Bouhlel bu şartı yerine getirdi.

Reuters'a bilgi veren Tunuslu güvenlik kaynakları Bouhlel'in memleketi Msaken'i en son dört yıl önce ziyaret ettiğini söyledi.

Tunuslu kaynaklar Bouhlel'in evli ve üç çocuklu olduğunu ancak evliliğinde sorunlar yaşadığını da belirtti.

Tunus makamları Bouhlel'in radikal ya da İslamcı görüşlere sahip olduğu yönünde bir bilgileri olmadığını ve son 10 yıldır Fransa'da oturma izniyle yaşayıp, Fransız vatandaşlığına geçmediğini de aktardı.

Bouhlel'in yaşadığı Nice'deki komşuları da sinirli bir kişiliğe sahip olduğunu ve diğer insanlarla pek iletişim kurmadığını söyledi.

Komşusu Hanan, "Kadınların beğendiği biriydi. Ama korkutucuydu. Yüzü değil ama bakışı korkutucuydu. Çocuklara çok bakardı" dedi.

Saldırıda, başta görgü tanıkları kamyon şoförünün aracın kontrolünü kaybettiğini sandı, ancak kısa süre sonra kamyonun kasten insanların üzerine sürüldüğü anlaşıldı.

Bir görgü tanığı "Şoförün yüzünü görme fırsatı buldu. Sakallıydı ve eğleniyor gibi görünüyordu" dedi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir