Gündem

"Türkiye S-400 almasaydı da ABD ile F35 krizi yaşanabilirdi"

Savunma Sanayii uzmanı Arda Mevlütoğlu, Hakan Aksay'ın sorularını yanıtladı

24 Temmuz 2019 14:38

ABD ile Türkiye arasında krize neden olan Rus hava savunma sistemi S-400'ün teslimatı, geçtiğimiz hafta tamamlandı. Peki Türkiye neden S-400'ü seçti? Hava savunma sistemini kime karşı koruma olarak aldı? S-400, Türkiye için ne anlama gelecek? Savunma Sanayii uzmanı Arda Mevlütoğlu, Hakan Aksay'a yorumladı.

Mevlütoğlu, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle F-35 savaş uçakları programından çıkarılması konusunda Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptığı teknik gerekçelendirmenin tatmin edici olmadığını belirtti. Mevlütoğlu, "Belki de S-400 Amerika için faydalı bir bahane. S-400 almamış olsaydık bile, bugün başka bir kriz konusunu ve o krizden dolayı F-35 programından çıkarılmayı tartışıyor olabilirdik" dedi. 

S-400 sistemini, Çin'den sonra satın alan ikinci ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Mevlütoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 teslimatlarından sonra yaptığı açıklamada, üçüncü filonun ortak üretimle hizmete gireceğini söyledi. Resmi açıklamalarda ortak üretimin kapsamına yönelik net bir bilgi paylaşılmadı" ifadelerini kullandı. 

Rusya'nın Su-35 ve Su-57 savaş uçaklarını Türkiye'ye satabileceğini açıklamasını da değerlendiren Mevlütoğlu, Türkiye'nin yakın zamanda yeni savaş uçağı almasını olası görmediğini ifade etti. Mevlütoğlu, "Yeni savaş uçağı yeni lojistik sistem ve operasyonel stratejiler gerektirir. Başta ekonomik sebepler olmak üzere birçok durumdan dolayı kısa vadede herhangi bir kaynaktan herhangi bir uçak alımını olası görmüyorum" diye konuştu.