Kültür-Sanat

Nâzım Hikmet Yaz Kampı, Toplum Gönüllüsü gençler ile açılıyor

28 Ağustos – 7 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek kampa 3 farklı ilden 22 genç katılacak

28 Ağustos 2019 16:02

Nâzım Hikmet’in hayallerinden birisi olan gençlik kampı bu yıl altıncı kez Büyükada’da gerçekleştiriliyor.

Kartal Belediyesi’nin sponsorluğunda Adalar Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı iş birliği ile düzenlenen kamp 28 Ağustos – 7 Eylül 2019 tarihleri arasında Büyükada’daki Ada Kartal Tesislerinde gerçekleşecek.

Türkiye’nin her yerinden seçilen  gençler, edebiyat, sözlü tarih çalışması, yerel yurttaşlık, medya okur yazarlığı gibi çeşitli atölyelerle Nazım Hikmet Yaz Kampı’nda bir araya gelecek. Yaz kampına bu yıl dördüncü kez Toplum Gönüllüsü gençler de katılacak.

Küresel yurttaşlar duyarlılığında ‘Ben ne yapabilirim?’  sorunsalı karşısında  kampta “yerel yurttaşlık/kent yurttaşlığı”, “Nâzım Hikmet ve dünya edebiyatından akrabası yabancı yazarlar” ile “sözlü tarih” konuları ele alınacak.

Kültürlerarası diyalog, karşılıklı anlayış, kent, çevre, ekoloji, iklim değişikliği, ayrımcılık gibi evrensel değerler çerçevesinde gerçekleştirilecek kampta katılımcılar ile Adalı gençler kaynaşarak alan araştırmaları gerçekleştirecek. Toplumda  gençlere yönelik hizmet ve etkinlikler değerlendirilerek bunların dönüştürülüp geliştirilmesi için adımlar atılacak, kampın çeşitli  atölyelerinde,  gençlerin çevrelerine, dünyaya yenilikçi bakışlarıyla  katkıda bulunmalarının, bu mealde  beceriler kazanmalarının yolları araştırılacak.

Gündüz Vassaf kamp ile ilgili “Gençler, gezegenli olma bilinciyle türümüzün tarihinde yeni bir aitlik oluşturan, ulusal, dini, etnik, cinsel ve coğrafi kimliklerini aşabilme eşiğinde ilk küresel kuşaklar.  Yetişkinlerle birlikte ne yapabilecekleri, kampın modelinin  ivmesini oluşturacak. Dünyayı değiştirmenin yolu direnişten çok, gençlik-yetişkin birlikteliğinde, suya atılan taş gibi dalga dalga genişlemekten geçiyor” diyor.

Bu yıl 13 farklı ilden 22 gencin katılacağı Nâzım Hikmet Yaz Kampı’nın bu yılki programında yer alan konu başlıkları ve atölye uygulayıcıları şöyle:

  • Edebiyat Atölyeleri / Gündüz Vassaf, Sibel Oral, Nilay Özer, Haluk Oral
  • Sözlü Tarih / Gülay Kayacan
  • Yerel Yurttaşlık / İnan İzci
  • Aktif Kent Yurttaşlığı / Elif Sıla Aşık
  • Medya Okur Yazarlığı / Yıldız Tar
  • Fanzin Sunum ve Atölyeleri / Deniz Beşer, Serkan Üstündağ
  • Murat Germen / Antroposen’de Ne Yapmalı

Bunun yanında STK temsilcileri de gençlere sosyal girişimcilik ve gönüllülük ile ilgili deneyimlerini aktaracak:

  • Çocuklara Özgürlük Vakfı / Av. Selmin Cansu Demir
  • Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı / Şengül Akçar
  • Winpeace / Jenny Sertel
  • Toplum Gönüllüleri Vakfı / İbrahim Betil
  • Uluslararası Af Örgütü / Sena Ruhat Akşener

Gelecek yıllarda farklı ülkelerden gelecek gençlerin katılımıyla uluslararası hale gelmesi planlanan Nâzım Hikmet Yaz Kampı’nın bu yılki programında Adalar ve İstanbul gezileri, spor etkinlikleri ve gençlerin kendilerinin hazırlayacakları ve yeteneklerini sergileyecekleri eğlence faaliyetleri de yer alıyor.

Katılımcılar hakkında

Yerel Yurttaşlık

Gökhan Yüksel

1987 yılında Kartal’da doğdu. Eğitimine Kartal’da başlayan Yüksel Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdi. Yüksek Lisansını Marmara Üniversitesi’nde Sermaye Piyasası ve Borsa konusunda tamamladı. Halen Aston Üniversitesi’nde İşletme doktorası ve Yerel Yönetimlerde Ekonomi ve Bütçe konularında tez çalışması yapıyor. Gökhan Yüksel 2014 seçimlerinde CHP’den Kartal Belediye Meclisi üyesi oldu. Kartal Belediyesi’nde Sosyal Yardım Komisyonu Başkanlığı, Encümen üyeliği ve Encümen Başkanlığı görevlerini üstlendi. 2016 ve 2018 yılları arasında iki yıl Kartal Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. İBB Meclis Üyesi olarak da görev yapan Gökhan Yüksel genç yaşta birçok üst düzey görevi başarıyla yerine getirerek deneyim kazandı. Doğduğu ilçenin ihtiyaçlarını iyi bilen Gökhan Yüksel 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimde Kartal Belediye Başkanı oldu. Gökhan Yüksel Kartal’ı geliştirmek ve modernleştirmek için projeler üretiyor.

İnan İzci

Argüden Yönetişim Akademisi bünyesinde Yerel Yönetişim Uzmanı olarak çalışmalar yürütmektedir. İngiltere’de vatandaş hakları ve savunuculuğu alanında 4 yıl çalıştıktan sonra, sırasıyla İstanbul İl Özel İdaresi ve Sarıyer Belediyesi’nde Avrupa Birliği, Dış İlişkiler, Proje Yönetimi ve Yerel Kalkınma alanlarında Uzman ve Koordinatör olarak görev almıştır. Ayrıca, katılımcı yerel yönetim ve kalkınma üzerine çeşitli çalışmalar gerçekleştirmiş ve yayınlar hazırlamıştır. Özel sektörde sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk alanında deneyim sahibidir.

Birleşmiş Milletler, OECD gibi uluslararası kuruluşlar tarafından, global etkinliklere konuşmacı olarak davet edilen İzci, Akademi’nin yerel yönetişim ve kalkınma alanında yürüttüğü çalışmaları hem ulusal hem de küresel bazda geliştirme ve yaygınlaştırma görevini üstlenmiştir. 

İzci, Londra Üniversitesi’nde Ekonomik ve Sosyal Politika lisans programını bitirdikten sonra, aynı Üniversite’de Avrupa Kamu Siyaseti üzerine yüksek lisansını tamamlamıştır. Halen Hür Brüksel Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi alanında doktorasını sürdürmektedir. 

Edebiyat Atölyeleri

Haluk Oral

Haluk Oral, 1957’de doğdu. 1978’de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nü bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde Yüksek Lisans yaptıktan sonra 1989’da Kanada’da Simon Fraser Üniversitesi’nde doktora öğrenimini tamamladı. Bir yıl ABD’de konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. 1990-2010 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2015’de Çanakkale Savaşı çalışmaları dolayısıyla Avustralya Hükümeti’nden Onur Madalyası (OAM) aldı. Bir Roman Kahramanı Orhan Veli adlı kitabıyla 2016’da Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Sibel Oral

1979 İstanbul doğumlu. 

Uzun yıllar kültür sanat alanında gazetecilik yaptı. İlk kitabı Beni Beklerken 2006’da, ikinci kitabı Zayi 2011’de, üçüncü kitabı Toprağın Öptüğü Çocuklar 2015 yılında yayımlandı. Halen kitap kritik sitesi K24’ün yayın yönetmenliğini yapıyor ve Mehmet Hikmet’in hayatı üzerine çalışıyor.  

Nâzım Hikmet kampı Edebiyat Atölyesi'nde yapacağı “Şair ve baba Nâzım Hikmet, ressam ve oğul Mehmet Hikmet” başlıklı programda edebiyat dünyasında baba oğul çatışmalarını hatırlatıp Nâzım Hikmet'in geçen yıl hayatını kaybeden öz oğlu Mehmet Hikmet'in hayatını ve babasıyla ilişkisini katılımcılara aktararak, onlarla beraber aidiyet, kimlik, baba ve oğul olmak üzerine bir yolculuğa çıkacak. Amacı katılımcıları hem oğul Mehmet'le hem de baba Nâzım'la tanıştırmak. Atölye kapsamında Mehmet'in bilinmeyen fotoğrafları ve babasına yazdığı mektuplar da olacak. Atölyenin sonunda baba oğulun hikayesini artık bilen katılımcılardan Mehmet'e ya da Nâzım'a mektup yazmalarını yahut resim yapmalarını isteyecek ve katılımcılar kabul ederse yakında çıkacak olan Mehmet Hikmet kitabında bu işlere yer verecek.

Nilay Özer

Nilay Özer 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği bölümlerinden mezun oldu. İki yıl sınıf öğretmeni olarak çalıştı. Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora programlarını tamamladı. Yüksek lisans tezi, İkinci Yeni Hareketi'nin öncü şairlerinden Turgut Uyar'ın Divan adlı yapıtında biçim-içerik karşıtlığı üzerinedir. Doktora tezinde ise Nâzım Hikmet'in başyapıtı Memleketimden İnsan Manzaraları'nda imajların; tarihyazımı, toplumsal tiplerin tasnifi ve sinemayla ilişkisini inceledi. 2008 yılından bu yana çeşitli üniversitelerde Türkçe, yaratıcı yazarlık, yeni edebiyat dersleri verdi. Çeşitli dernek ve belediyeler bünyesinde, şiir ve kısa öykü üzerine atölye çalışmalarını sürdürdü.

1995 yılında şiirlerini yayımlamaya başladı. İlk kitabı Zamana Dağılan Nar 1999'da yayımlandı. 2004'te Cemal Süreya Şiir Ödülü'nü alan Ol!.. adlı dosyası aynı yıl yayımlandı. Üçüncü şiir kitabı Korkuluklara Giysi Yardımı ise 2015'te çıktı. Fransa, Almanya, Makedonya gibi ülkelerde sempozyum ve festivallere katıldı. Nilay Özer'in Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan dört çocuk kitabı vardır: Meşe Palamudu Macanda (2015), Uçan Kaçan Bir Pijama Öyküsü (2016), Yara Bandı Fabrikası (2016), Üç Ejder Masalı (2017).

Gündüz  Vassaf

 Liseyi Robert Kolej’de tamamladıktan sonra aldığı futbol bursuyla psikoloji eğitimi gördüğü George Washington Üniversitesi’nden mezun oldu. Gençliğinde ABD’de akıl hastanesi gardiyanlığından TRT’de radyo spikerliğine kadar çeşitli işlerde çalıştı. Hacettepe Üniversitesi’nden psikoloji doktorasını aldıktan sonra, uzun süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi’nde öğrencilere psikolojik danışmanlık yaptı. Sonradan pişman olacağı, Türkiye’nin ilk zekâ testini geliştirdi. Uzun yıllar bu testlerin bir tür zekâ katliamı olduğuna dikkat çekti. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyeliğine seçildi, Union of Psychological Science Barış Komitesi kurucu üyesi oldu, American Psychological Association’ın toplum psikolojisi bölümünün Avrupa ve Ortadoğu koordinatörlüğünde görev aldı. 12 Eylül askerî darbesinden sonra öğretim üyeliği yaptığı Boğaziçi Üniversitesi’nden istifa etti. Türkiye’de Psikologlar Derneği’nin kurucu üyelerinden olmasının yanı sıra 12 Eylül’e kadar Uluslararası Af Örgütü’nün İstanbul Şubesi başkanlığında, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) yönetim kurulunda yer aldı. O tarihten sonra Kassel, Marburg ve Bremen üniversitelerinde öğretim üyesi, Kanada McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies’de “konuk” akademisyen, Amsterdam’da Averroes Stichting’de klinik psikolog, Viyana’da Institute für Höhere Studium ve Avrupa Bilim Vakfı’nda da konuk araştırmacı olarak çalıştı. Kurulduğu günden kapandığı 2016’ya kadar Radikal gazetesinde “Uçmakdere” başlıklı köşe yazılarıyla 20 yıl boyunca yer aldı.

Murat Germen

Murat Germen fotoğrafı bir ifade / araştırma aracı olarak kullanan, İstanbul ile Londra’da yaşayan ve çalışan, 1965 doğumlu bir sanatçı, eğitimci ve arşivci. Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde sanat ve tasarım dersleri vermekte. Fotoğraf, mimarlık, planlama, yeni medya, sanat konularında birçok basılı / çevrimiçi yayını olan Germen, uluslararası platformda onlarca konferansa davet aldı. Sanatçının eser külliyatı; aşırı kentleşme ve soylulaştırmanın etkileri, mülkiyet / mülksüzleştirme, katılımcı vatandaşlık, kent hakları, yerel kültürlerin sürdürülebilirliği, insanın doğada neden olduğu tahribat, iklim değişikliği, küresel ısınma, su hakları gibi konulara odaklanıyor. Skira (İtalya) ve MASA (Türkiye) olmak üzere iki adet monografik kitabı yayımlandı. Seksenin üzerinde uluslararası / ulusal kişisel-karma sergiye katkıda bulundu. Sanatçının farklı eserlerine ait 400’ün üzerinde edisyon, yurtiçi-yurtdışındaki kişisel koleksiyonlara ve Istanbul Modern, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Toruń Çağdaş Sanatlar Merkezi (Polonya), Benetton Vakfı’nın Imago Mundi - Istanbul Codex, Yapı Kredi Kültür Sanat, Odunpazarı Modern Müze, Müze Evliyagil koleksiyonlarına dahil edildi.

TOG hakkında:

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) gençliğin enerjisini toplumsal faydaya dönüştürmeyi amaçlayan bir değişim ve dönüşüm projesi. Aralık 2002’de kurulan vakıf, gençlerin öncülüğünde ve yetişkinlerin rehberliğinde toplumsal barış, dayanışma ve değişimi amaçlıyor. Toplum Gönüllüsü gençler, Türkiye’nin 81 ilinde üniversitelerinde 133 adet öğrenci kulübü, topluluğu veya grubu olarak bir araya gelerek, belirledikleri ihtiyaçlara göre sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiriyor. Bu projeler, sadece topluma katkı sağlamakla kalmıyor, gençlerin sorumluluk sahibi aktif bireyler olmalarını sağlayarak kişisel gelişimlerini de destekliyor. Gençler tüm projeleri, vakfın ilkeleri olan farklılıklara saygı, şeffaflık ve hesap verebilirlik, yerel katılım, ekip çalışması, yaşam boyu öğrenme ve girişimcilik ilkeleri çerçevesinde hayata geçiriyor. Vakıf tüm çalışmalarıyla çevresindeki sorunlara çözüm üretebilen, kendine güvenen, girişimci ve duyarlı bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunmayı hedefliyor. 2017 yılında, Türkiye’nin dört bir yanından 74.613 gencin katılımıyla 1.839 yerel, ulusal ve uluslararası sosyal sorumluluk projesi/etkinliği/kampanyası gerçekleştiren Toplum Gönüllüleri, yerel kaynağı da harekete geçirerek yerel halkın katılımını sağladılar. Geçtiğimiz yıl 872 akran eğitimi alan ve bu eğitimlerle güçlenen gençler 825.920 kişiye çok çeşitli alanlarda temas etti. www.tog.org.tr