Kültür-Sanat

Nâzım Hikmet, ölümünün 56. yılında Moskova'da anıldı

"Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü"ne sanatçı Edip Akbayram ve Prof. Vasilyev layık görülürken, Moğollar da bir konser verdi

02 Haziran 2019 20:11

T24 Haber Merkezi

Büyük şair Nâzım Hikmet, ölümünün 56. yıl dönümünde, Moskova’da anılıyor. Etkinlikler kapsamında artık geleneksel hale gelen "Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü" bu yıl sanatçı Edip Akbayram ve Prof. Dr. Dmitriy Dmitriyeviç Vasilyev’e verildi. Törende Türk rock müziğinin efsane grubu Moğollar da bir konser verdi.

Teatr Russkaya Pesnya Olimpiyskiy Prospekt’te düzenlenen “Nazımı Anıyoruz” etkinliğine Nazım Hikmet Vakfı adına Zeynep Altıok ve İnci Zeynep Oral, Nazım Hikmet Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, Rus Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, gazeteciler Hakan Aksay, Deniz Zeyrek, Rıdvan Akar ile sanatçı Burhan Şeşen, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan katıldı.

Törende ilk olarak söz alan Nazım Hikmet Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır “Bu yıl Nazım Hikmet’in  Rusya’daki Türk toplumunun, Türkiye’deki dostlarımızın desteği ile vatandaşlığının geri verilişinin de 10. yılı. Bu ayıbın düzeltilmesinden mutluyuz. Nazım Hikmet’i hayata bakışı, dünya görüşü ne olursa olsun herkesin ortak değeri yapmak istiyoruz. Nazım Hikmet vicdanımızın vatan severliğin sesi olmaya devam edecek” diye konuştu.

Rus Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan ise “Nazım Hikmet yürekli bir sanatçıydı. Memleketine sevdiklerine özgürlüğüne hasreti dinmedi. Sanatından ilkelerimden asla vazgeçmedi. Aydın tavrı bizlere ışık tutacak” ifadelerini kullandı.

Törenlere Nazım Hikmet Kültür Vakfı adına katılan Zeynep Oral ise “Nazım Hikmet le hiç karşılaşmadım ama dünyanın her yerinde ona sarıldım. Dünyanın her yerindeki haksızlığa onunla direndim Nazım romantik bir komünisttir. Onun şiiri ezileni suskunları sesi çıkamayanlar kapsar” sözlerini kaydetti.

Zülfü Livaneli: Edip Akbayram’ın ‘ak’ı sahte değil, gerçek ‘ak’

Konuşmaların ardından "Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü" sahiplerine verildi. Edip Akbayram'a ödülünü veren sanatçı Zülfü Livaneli törende şöyle konuştu:

"Sevilmiş insanların hayatı ve ismi sadece kendilerine ait değildir. Halka aittir onlar. Nazım Hikmet bu ismi onurla taşıdı. Ömrü boyunca direndi. Yaşar Kemal direndi. Sabahattin Ali direndi. Tarık Akan direndi. Birçok arkadaşımız direndi, sapasağlam kaldılar. Onlardan birisi; direnenlerden bir tanesi de Edip Akbayram. İsmi ‘Edip’yani sanatçı soyadı Akbayram. Sahte ‘ak’ değil, gerçek ‘ak’ burada."

Edip Akbayram: Hayatım boyunca sevgiyi dostluğu barışı, kardeşliği savundum

Ödülü Zülfü Livaneli’nin elinden almanın kendisi için ayrı bir önem teşkil ettiğini dile getiren Edip Akbayram ise şu ifadeleri kaydetti:

“Hoşgeldiniz, kendi ülkemin güzel insanlarını ve dost Rus arkadaşlarımızı selamlıyorum. 50 yıllık müzik hayatımda kendi ülkemin ve dünyanın çeşitli sivil toplum örgütlerinden ödüller aldım. Ama bugün bu ödül, benim için gerçekten çok onurlu ve değerli bir ödül. Hem Nazım olduğu için, hem ülkenin en değerli sanatçılarından birinin; Zülfü Livaneli’nin elinden almak sanat hayatımda yaşadığım en güzel enstantenelerden birisi. Hayatım boyunca sevgiyi dostluğu barışı, kardeşliği savundum.

Her şey çok güzel olacak. Böyle gelmiş böyle gitmez. Sanat toplumları bölmez bölmeyecek. Ülkemde oyunlar oynanmak isteniyor. Biz etnisitesi ne olursa olsun kardeşçe yaşadık. Kız alıp verdik. Bölemeyecekler”

Prof. Dr. Dmitriy Dmitriyeviç Vasilyev ise 50 yıldır Türkoloji alanında çalıştığını belirterek şunları söyledi:

“50 yıldan beri Türkoloji alanında çalışıyorum. Böyle yüksek bir ödülü almak benim için gurur verici. Organizatörlere ve Türk meslektaşlarıma çok çok müteşekkirim. Rusya Bilimler Akademisi’nde çalışıyorum. Araştırmalarımın konusu Türk halkının kültürü ve tarihi. Bu aralanda çalışmaya devam ediyorum.”

Moğollar ve Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca birlikte sahne aldı

Etkinlikler kapsamında Türk rock müziğinin efsanevi grubu Moğollar da bir konser verdi. Grup konserde ağırlıklı olarak ‘Selvi Boylu El Yazmalım’, ‘Devlerin Aşkı’ gibi film müziklerine yer verdi.

Etkinlikler 3 Haziran’da Nâzım Hikmet’in mezarı başında düzenlenen anma töreni ile sona erecek.