Gündem

NATO Genel Sekreteri: Türkiye-ABD arasındaki anlaşma gerginliği azaltmaya katkı sağlayacak

18 Ekim 2019 22:35

T24 Dış Haberler

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD heyeti ile Türkiye hükümetinin dün (17 Ekim) Ankara’daki görüşmesinin ardından beş günlük ateşkes kararı alınması üzerine açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ortak basın açıklaması yapan Stoltenberg, “Türkiye-ABD arasındaki anlaşmanın, Suriye'nin kuzeydoğusunda gerginliği azaltmaya katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Stoltenberg'in açıklaması şu şekilde:

“İyi akşamlar Bakan Pompeo, sevgili Mike, NATO Genel Merkezi'ne yeniden hoşgeldiniz. Türkiye'ye ziyaretinizden sadece saatler sonra buraya geldiğiniz ve Kuzey Atlantik Konseyi'ni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

"İki NATO müttefiğini, ABD ve Türkiye’yi ileri götürecek bir yolda karar kıldıkları için tebrik ederim.

"Hepimiz kuzeydoğu Suriye’deki durumun hassas ve zor olduğunu biliyor ve anlıyoruz ama ben bu açıklamanın (ABD-Türkiye mutabakatı) gerilimi düşüreceğine ve böylece sahadaki durumu düzelteceğine inanıyorum.

"NATO tüm NATO müttefikleri için beraber oturup ortak güvenlik endişelerine bir cevap bulabilecekleri bir forum ve kuzeydoğu Suriye’deki durum tüm NATO müttefikleri için bir endişe kaynağı, tüm NATO müttefiklerini ilgilendiriyor.

"Cuma günü Türkiye’yi ziyaret ettim ve Türkiye’nin değişken bir bölgenin ön hattında olduğunu söyledim. Başka hiçbir NATO müttefiği Türkiye kadar terör saldırılarından muzdarip olmadı. Türkiye milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor ve meşru güvenlik kaygıları var.

"Hepimiz DAEŞ’in ortak düşmanımız olduğunu kavradık. Küresel Koalisyon’da büyük ilerlemeler kaydettik, tüm NATO müttefikleri ve NATO, DAEŞ’i yenmek için Koalisyon’da yer aldık. Ve ortak düşmanımız DAEŞ’e karşı savaşımızdaki kazançlarımızı tehlikeye atmamalıyız.

"Önümüzdeki hafta NATO Savunma Bakanları biraraya geldiğinde bu soruna çözüm bulacağız. Ve bu da bu akşamki bilgilendirme ve tartışmanın ne kadar önemli ve zamanında olduğunu gösteriyor.

"Bu nedenle buraya gelip Kuzey Atlantik Konseyi ile görüştüğün için bir kez daha teşekkürler Mike."