Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılımına yönelik onay süreci başladı

05 Temmuz 2022 11:22

T24 Dış Haberler

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına yönelik onay sürecinin başladığını duyurdu.

Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanları, NATO üyelikleri için katılım protokollerini imzaladı. İki kuzey ülkesinin ittifaka katılabilmesi için artık üye ülkelerin onayı beklenecek.

Stoltenberg yaptığı konuşmada, geçen hafta Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü mutabakata dikkat çekerek, "Her zaman olduğu gibi ortak noktayı bulduk" dedi ve "İttifak, bu masanın etrafında 32 ülkenin temsil edilmesiyle daha güçlü olacak" dedi. 

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılabilmesi için tüm NATO ittifakı ülkelerin ulusal parlamentolarının protokolleri onaylaması gerekiyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta iki kuzey ülkesinin üçlü mutabakatta verdiği taahhütlere uymaması durumunda protokollerin TBMM'den geri dönebileceğinin sinyallerini vermişti.

NATO Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, üçlü mutabakatın İsveç'in ve Finlandiya'nın NATO üyesi olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Erdoğan, "İş bitmiyor. Bu daha bir davettir. Bu davetle bir süreç başlıyor. Bunun ne kadar süreceği belli değil" demişti.