Gündem

Murat Yetkin: Türkiye’de 10 Ekim 2015 Ankara katliamı dâhil kanlı terör eylemleri yapan IŞİD’ciler aramızda mı?

20 Kasım 2019 10:59

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Irak Askeri İstihbarat başkanı Korgeneral Saad el-Allak'ın aralarında IŞİD’in “en usta” iki bombacısının da bulunduğu 9 teröristin Türkiye'ye kaçtığı iddiasıyla ilgili bir yazı kaleme aldı.

Yetkin iddiaların ardından, "IŞİD bombacıları Iraklı istihbaratçının iddia ettiği gibi Türkiye’ye mi kaçtı? Türkiye’de 10 Ekim 2015 Ankara katliamı dâhil kanlı terör eylemleri yapan IŞİD’ciler aramızda mı? Halen Türkiye’deler mi? Yakalandılar mı? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun vatandaşı olduğu ülkelere gönderileceğini açıkladığı IŞİD’ciler arasında bunlar da var mı? Bir açıklama beklemek hakkımız değil mi?" diye sordu.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

İthâvi’nin Türkiye’de yakalanmış olduğuna dair ilk bilgiler Emniyet’in İstanbul (Sancaktepe, Fatih, Ataşehir), Bursa, Konya ve Mersin’de düzenlediği operasyonlarda 42 IŞİD zanlısının yakalanması haberinin duyurulması sırasında, adeta satır aralarında geçti. Basına verilen bilgiye göre, zanlılar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına yönelik eylem hazırlığındaydı. Oysa uluslararası basına verilen bilgilerde İthâvi’nin adı öne çıkıyor, yakalananların IŞİD’in mali örgütlenmesinin üyeleri olduğu yazılıyordu. Bu açıklamalar 30 Ekim’de, yani Bağdadi’nin ABD operasyonu sırasında intihar ettiğinin açıklandığı 26 Ekim’den dört gün sonra haber oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Bağdadi operasyonunda yardımı dokunduğu için Irak, Türkiye, Rusya, Suriye’nin yanı sıra “Suriye Kürtlerine” de teşekkür etmesine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepki gösterdiği günlerdi. Erdoğan 6 Kasım’da “Biz de hanımını yakaladık ama bakın biz bir yaygara yapmadık” diye Esma el-Kubeysi’nin yakalandığını açıkladı. Ertesi gün Alman haber ajansı DPA, Türk yetkililere dayanarak Kubeysi’nin Hatay’da 10 IŞİD militanıyla birlikte aslında 2 Haziran 2018’de yakalanmış olduğunu duyurdu. Bu tarih İthavi’nin Irak ve Amerikan istihbaratı tarafından sorgulandığı süreyle örtüşüyordu. Kubeysi ve IŞİD’cilerin yakalanmasını sağlayan bilgiler bu sorgu sırasında mı edinilip Türkiye’ye aktarılmıştı? Yakalandığı neden Bağdadi operasyonundan sonra açıklanmıştı?

Başka sorular da var. Örneğin, (IŞİD’in de kuruluş tarihi olan) 2013 yılından itibaren Suriye’deki insan hakları ihlallerini duyuran “Beyaz Baretliler” grubun yöneticisi, eski İngiliz özel harekâtçısı, Rusların İngiliz istihbaratı MI6 ajanı olduğunu öne sürdüğü James Edward Le Mesurier’in 11 Kasım sabahı İstanbul’da ölü bulunmasının bu konularla bir ilgisi var mı?

Ama asıl sorular şunlar: IŞİD bombacıları Iraklı istihbaratçının iddia ettiği gibi Türkiye’ye mi kaçtı? Türkiye’de 10 Ekim 2015 Ankara katliamı dâhil kanlı terör eylemleri yapan IŞİD’ciler aramızda mı? Halen Türkiye’deler mi? Yakalandılar mı? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun vatandaşı olduğu ülkelere gönderileceğini açıkladığı IŞİD’ciler arasında bunlar da var mı? Bir açıklama beklemek hakkımız değil mi?


Yetkin'in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz