Gündem

Murat Yetkin: Trump’ın "dostu Erdoğan’ı" kırmamak için ABD’nin bütçesini onaylamaması ihtimali yoktu

21 Aralık 2019 12:42

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye uygulanacak yaptırımların bütçe planı tasarısına eklenmesiyle yapacak bir şeyi kalmadığını ve imzayı attığını ifade etti.

"Erdoğan’ın kendisi gibi tek yetkili sanıp Kongre’yi aradan çıkartarak ABD ile her sorunu çözeceğini düşündüğü Donald Trump, Kongre’nin Bütçe manevrası karşısında çaresiz kaldı" yazan Yetkin, "Trump’ın “dostu Erdoğan’ı” kırmamak için dünyanın en güçlü ekonomisi ve askeriyesine sahip ABD’nin Bütçesini onaylamaması ihtimali yoktu." ifadelerini kullandı.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Mezarlıkta ıslık çalmak fayda vermedi. Uyarılara kulak tıkandı, küçümsendi ama uyaranlar haklı çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisi gibi tek yetkili sanıp Kongre’yi aradan çıkartarak ABD ile her sorunu çözeceğini düşündüğü Donald Trump, Kongre’nin Bütçe manevrası karşısında çaresiz kaldı. Trump’ın Erdoğan ile özel ilişkisi nedeniyle yaptırımları onaylamayacağını, en azından geciktireceğini hesaba katan Kongre üyeleri, Rus S-400 füzeleri aldığı için Türkiye’nin ortağı olduğu F-35 programından dışlanması dâhil bir dizi yaptırımı 2020 Bütçe kanunu içine koydu.

Bütçe kanununu kısmen veto etme yetkisi olmayan Trump da, kendisine 2020 seçimlerini kazandıracak önemli unsurlar içeren 738 milyar dolarlık bütçe yasasını 21 Aralık itibarıyla imzaladı. Kongre üyeleri Bütçenin içine Trump’ı memnun edecek pek çok konuyu eklemişlerdi. Örneğin 12 haftalık ücretli doğum izni vermeyi önceki Demokrat Başkan Barack Obama getirmeye cüret etseydi, Cumhuriyetçiler tarafında komünistlikle dahi suçlanabilirdi; şimdi imzalandı. Meksika sınırına duvar örmekten, bir Uzay Gücü oluşturmaya dek Trump’ın “Önce Amerika” sloganına uyan pek çok madde vardı Bütçe’de ve Trump’ın “dostu Erdoğan’ı” kırmamak için dünyanın en güçlü ekonomisi ve askeriyesine sahip ABD’nin Bütçesini onaylamaması ihtimali bile yoktu."



Yetkin'in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz