Gündem

Murat Yetkin: Suudi Prensi, “dolar ve riyal için” mi Erdoğan’a geliyor?

21 Haziran 2022 11:53

Gazeteci- yazar Murat Yetkin, "Cumhurbaşkanı geçen hafta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın 23 Haziran’da Türkiye’ye geleceği müjdesini verince akla daha çok Erdoğan’ın bu ziyareti “dolar ve riyal için” mi bu kadar önemsediği sorusu takıldı." düşüncesini dile getirdi. 

Yetkin yazısında, "Rusya-Ukrayna krizinin yükselttiği petrol ve gaz fiyatları, ABD ve AB’nin Rusya’ya uyguladığı petrol yaptırımı, ülkenin gerçek hâkimi Suudi Veliaht Prensini yakın zamana dek onu katil görenlerin baş tacı yaptı. Suudi Arabistan Türkiye’ye yatırım yapar mı? Örneğin Erdoğan’ın rüya projesi Kanal İstanbul’a yatırım yapar mı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başa gelirlerse o ihaleleri iptal edecekleri uyarısına rağmen? Yoksa savunma sanayii gibi, liman ve havalimanları, tarım, telekomünikasyon ve enerji gibi daha stratejik sektörleri mi tercih eder ekselansları? Ya da Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yönetimleri gibi, Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Varlık Fonu yönetimindeki kamu şirketlerinden çok, sorun çıkarmayacak özel şirketleri almak için Türk lirasının biraz daha değer kaybetmesini mi bekliyor o da?" ifadesini kullandı. 

Yetkin şunları kaydetti:

"Peki, bütün bu manzara dururken, Cumhurbaşkanı, bakanlar ve Beştepe başkanları kendilerini maaş zammı dışında tutamazlar mıydı, en azından krizi aşma sözlerini yerine getirene dek? Asgari ücret 5 bin mi olsun 5004 lira mı tartışması sürerken bu kadar mı geçim sıkıntısı içindeler? Gerçekten güle güle mi harcayacaklar maaş zamlarını? Gerçekten hiç şaka kaldıracak bir halde değiliz."