Gündem

Murat Yetkin: İmamoğlu’nu pejmürde etmek artık zor

"Kaybetme endişesi insanlara da, kurumlara da olmayacak hataları yaptırır"

06 Eylül 2019 11:03

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'hem AKP içinde, hem de AKP dışında' artık "daha farklı bir görüntüye sahip olduğu" ifade etti. Yetkin, insanların artık "her şeyin kontrolü altında olduğu, her şeye muktedir ve yenilmez bir Erdoğan" görmediği değerlendirmesinde bulundu.

Yetkin, bu "siyasi iklim değişikliğinin simge isminin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu" ve bu yüzden İmamoğlu'nun "devre dışı bırakılmak" istendiğini ifade etti.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Ankara’da Mansur Yavaş, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu birbiri ardına 25 yılın dosyalarını açtıkça, hükümet cephesinde tepkiler artıyor.

Doğu ve Güneydoğu’daki ilçe kaymakamlıklarına MHP’den gelen tercihleri de dikkate alarak atamalar yaptıktan ve HDP’li belediyelere kayyum atadıktan sonra, Bahçeli’den tebrik telefonu alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şimdi İmamoğlu ve Yavaş’ı da görevden alabileceklerini ifade ediyor. T24’te Mehmet Yılmaz’ın yazdığı üzere, kendisi seçilmemiş, atanmış bir bakan olarak, seçilmiş başkanları “pejmürde” etmekten söz ediyor.

Eder mi? Edebilir mi?

Erdoğan, Soylu’ya İmamoğlu ve Yavaş’ı görevden aldırıp yerlerine valileri kayyum olarak atar mı?

Hatta HDP’li belediyelere kayyum hamlesinin Kürt seçmeni AK Parti’de daha da uzaklaştırdığı saptamasından hareketle, Ankara kulislerinde fısıldandığı şekilde Selahattin Demirtaş’ı sanki lütufta bulunuyormuş gibi tekliye edip, İstanbul’un dişli CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’yu hapse attırmak yoluna gidilebilir mi?

Hepsi mümkün; kaybetme endişesi insanlara da, kurumlara da olmayacak hataları yaptırır.

Ama artık zor, eskisine göre daha zor.

Erdoğan’ın içeride de, dışarıda da görüntüsü 23 Haziran’dan sonra farklıdır; artık her şeyin kontrolü altında olduğu, her şeye muktedir ve yenilmez bir Erdoğan görmüyor bakanlar.

Erdoğan, çevresi ve AK Parti hükümeti için İmamoğlu bu siyasi iklim değişikliğinin simge ismidir.

İmamoğlu (ve Yavaş da) o nedenle hedefte ve o nedenle kısa yoldan devre dışı bırakılmak isteniyor.

Ama bu artık o kadar kolay görünmüyor. Siyasi maliyeti tahminlerin ötesinde yüksek çıkabilir.

Bugünlerde tanık olduğumuz hırçınlık da bu yüzden."


Yetkin'in "Erdoğan’ın hasar alan yenilmezlik imajı: İmamoğlu’nu pejmürde etmek artık zor" başlıklı yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz