Politika

Murat Yetkin: İadeler olmazsa, Erdoğan seçim arifesinde İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularını Meclis’e göndermeyebilir mi?

"Sorunun iki cevabı var; biri kolay, diğeri zor..."

01 Temmuz 2022 11:15

Gazeteci, yazar Murat Yetkin, NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği konusunda üçlü muhtıra imzalanmasını ve gelecekte yaşanabilecek senaryoları değerlendirdi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı İsveç'in "73 teröristin iadesi için söz verdiğine" ilişkin ifadelerine vurgu yapan Yetkin, şu ifadeleri kullandı:

"Diyelim İsveç üyelik süreci gelip dayanana dek istenen iadeleri sağlamazsa, Erdoğan, tam da 2023 Şubat-Mart aylarına, yani seçim arifesine gelinmişken İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularını Meclis’e göndermeyebilir mi? Kolay cevap, 'Hayır, ekonomiyi dış müdahalelere daha fazla açamaz, istediğini aldığını söyleyip onaylar' cevabıdır.

Zor cevap ise bu kararı seçim sonrasına bırakmayı tercih edeceğidir. Bu tercih ekonominin nasıl olsa daha kötüye gitmeyeceği ile seçim propagandasını 'Dünyaya kafa tutan kahraman' teması üzerine kurma arasındaki tercih olacaktır. Üstelik bunun bir de Rusya’nın öfkesini yumuşatma, köprüleri yakmama boyutu vardır.

Riskli midir? Risklidir. Hem ekonomik hem siyasi bakımdan. Ama bu Erdoğan’ın riskli ilk hamlesi de olmayacaktır." 

Yazının tamamı için tıklayın. 

TIKLAYIN - Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile NATO pazarlığının perde arkası, 3’lü mutabakata ilişkin sorular ve cevaplar