Politika

Murat Yetkin: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ABD'li mevkidaşı ile görüşmesi neden Washington'dan New York'a alındı?

"Biden yönetimi, bu defa Kavala tepkisini açıktan değil, vücut diliyle gösterdi"

06 Haziran 2022 14:23

Gazeteci, yazar Murat Yetkin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile 18 Mayıs'ta Washington'da yapacağı ancak daha sonra New York’ta BM görüşmeleri çerçevesinde yapılan görüşmeye ilişkin olarak kaleme aldığı yazısında, "Diplomatik kaynaklara göre 25 Nisan’da ABD Dışişleri Türk Dışişlerini arayarak görüşmenin Washington'da olamayacağını çünkü Blinken’in de o günlerde başka temaslar için New York’ta olacağını söyledi. Bunun anlamı, görüşmenin resmi ziyaret sayılmayacağıydı. Bütün dünyayla resmi temaslarda bulunan Biden yönetimi, Erdoğan yönetimiyle resmî ziyaretten yine kaçınmıştı" dedi. 

Yetkin, telefonun gerekçesi hakkında da şunları kaydetti:

"ABD Dışişleri görüşmeyi New York’a alırken böyle bir gerekçe göstermemişti ancak o telefon İstanbul’da görülen Gezi Davasının sonuçlanması, Osman Kavala’nın ömür boyu, 7 arkadaşının da 18 yıl hapse mahkûm edilmesinden yalnızca 3 saat sonra açılmıştı.

Daha önce Kavala için on Ankara büyükelçisinin AK Parti hükümetine mesaj vermesiyle ağzı yanan Biden yönetimi, bu defa tepkisini açıktan değil, vücut diliyle gösteriyordu."

Yazının tamamı için tıklayın.