Gündem

Murat Yetkin: Arapları birleştiren şey artık İsrail değil, Türkiye karşıtlığı; Erdoğan'ın bunu görmek istememesi en büyük açmazı

Gazeteci Yetkin son günlerdeki gelişmeleri yazdı

14 Ağustos 2020 12:32

Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Fransa ile yaşadığı gerilime, Suriye ve Libya'daki gelişmeler ile dün açıklanan İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan normalleşme anlaşmasına değindiği yazısında "Arapları birleştiren şeyin artık İsrail değil,Türkiye karşıtlığı olduğu söylenebilir. Şaşırtıcı olan Erdoğan’ın bunu görmek istememesi. Çünkü bu noktada Erdoğan’ın ideolojisi ile siyaseti çelişiyor. O yüzden Erdoğan’ın en büyük açmazı bu" diye yazdı.

"Erdoğan'ın Türkiye’de halka Orta Doğu halklarının Osmanlı yönetimini özlediğini anlatmaya çalıştıkça, Arap yönetimlerinin Türkiye karşıtlığı tırmanıyor" diyen Murat Yetkin şöyle yazdı:

"Erdoğan’ın açmazı, bir yandan Müslüman dünyanın liderliğine soyunmak isterken, diğer yandan kendilerine “kavm-i necip” yani “soylu halk” adını takan Arap dünyasında sadece kendilerine dört asır kılıçla hükmeden Türk sıfatıyla algılanmasıdır.

Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasının Sünni Arapların umurunda olmaması, hatta Erdoğan’ın yaptığına karşı durup Batı’ya yaranmak amacıyla tepki göstermeleri, sanırım en çok Erdoğan’ın canını acıtmıştır.

Sünni Arap kabileleri bundan bir asır önce önce Türkiye’ye karşı İngiliz ve Fransızları Orta Doğu’ya çağırıp işbirliği yapmış, onlar (ve petrol) sayesinde devletler kurmuşlardı. Bugün aynı kabilelerin Türkiye’ye karşı Batıyla hatta bir zamanlar diplomatik ilişkisi var diye Türkiye’yi kınadıkları İsrail ile iş birliği yapmaları şaşırtıcı değil.

Libya ve Katar’ı halihazırdaki çıkar birliği nedeniyle ayrı tutarsak, Arapları birleştiren şeyin artık İsrail değil Türkiye karşıtlığı olduğu söylenebilir. Şaşırtıcı olan Erdoğan’ın bunu görmek istememesi. Çünkü bu noktada Erdoğan’ın ideolojisi ile siyaseti çelişiyor. O yüzden Erdoğan’ın en büyük açmazı bu."

Yazının tamamı için TIKLAYIN