Dünya

Muhalif lider Navalni'nin zehirlenmesinden sonra Rusya yerel seçim için sandık başında

13 Eylül 2020 10:09

Rusya'da vatandaşlar yerel seçim için sandık başına gitti. Muhalif lider Aleksey Navalni'nin zehirlenmesinin ardından gerçekleşen seçimin Birleşik Rusya Partisi için bir 'test niteliği' taşıdığı düşünülüyor. 

BBC'nin aktardığı habere göre, Rusya'da Navalni'nin zehirlenmesi olayının ardından vatandaşlar yerel seçim için sandık başında. Navalni'nin destekçileri zehirlenmede emrin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından verildiğini iddia ederken Kremlin suçlamaları reddediyor. 

BBC muhabiri Sarah Rainsford, Birleşik Rusya Partisi'nin emeklilik reformu, düşen gelirler ve yolsuzluk gibi nedenlerle desteğini kaybetmeye başladığını belirtti. 

Yerel seçimde yaklaşık 160 bin aday yerel meclislerde koltuk için rekabet ederken aynı zamanda pek çok bölgede vali seçilecek. Bu seçimin gelecek yıl gerçekleşecek genel seçim için bir 'prova' niteliği taşıdığı düşünülüyor. 

 
 

Navalni'ye ne oldu?

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos'ta uçağa binen Navalni, uçuş esnasında fenalaştığı için uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalni’nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalni, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e nakledilmişti. Doktorlar burada yapılan testlerle muhalif liderin zehirlendiğini tespit etti.

Rus muhalif liderin bu hafta suni komadan çıktığı açıklandı.