Gündem

Muhalefete 6 gün sonra harekat hakkında bilgi verildi

CHP heyeti harekata ilişkin olarak fetih söyleminin kullanılmasının endişe uyandırıcı olduğunu söyledi

15 Ekim 2019 07:16

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye’ye düzenlenen harekâtla ilgili dün parti liderlerini ziyaret etti. İlk olarak İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşen Akar’ın Akşener’e, “TSK’nin sahada başarılı olduğunu, Mehmetçiğin planlanan takvim içinde ilerleyiş gösterdiğini” anlattığı belirtildi. Akşener’in görüşmede, “operasyondan memnuniyet duyduğunu Akar’a ilettiği” kaydedildi. Ziyarette ayrıca Akşener’in Akar’a, “Meclis’ten geçen tezkerenin TSK’ye emanet edildiğini” söylediği kaydedildi.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı ve Selda Güneysu'nun haberine göre görüşmede, operasyon ile ilgili yaşanan “iletişim sıkıntılarına değindiği” kaydedilen Akşener’in, “İslam dünyası dahil Türkiye’nin hiç bu kadar yalnız bırakılmadığını” Akar’a ilettiği belirtildi. Akşener ayrıca Akar’a, “En sağlıklı çözüm meşru Şam yönetimi ile görüşerek yapılmalı. Bunun için Suriye’de seçim yapılmalı. Sonra yeni hükümet ile her diyalog kurulmalı. Sonrasında Türkiye oradan çekilmeli” dedi.

İyi Parti’nin ardından CHP’ye giden Akar’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede önemli açıklamalar yaptığı öğrenildi. CHP heyetinin Türkiye’nin harekâtıyla ilgili dünya genelinde olumsuz algı yaratıldığını söylemesi üzerine Akar’ın bunun bir eksiklik olduğunu ve olumsuz algının giderilmesi için en kısa zamanda gerekli çalışmaların yapılacağını ifade ettiği belirtildi. CHP heyetinin uluslararası hukuk açısından meşru görünmesi gereken bir harekatâ ilişkin kullanılan fetih söyleminin endişe uyandırdığını söylemesi üzerine Akar’ın bir yanıt vermediği belirtildi. Akar’ın IŞİD hapishanesinin boşaltılmasıyla ilgili fotoğrafların ABD ile paylaşıldığını söylediği aktarıldı.

CHP ile yapılan görüşmenin ardından da gazetecilere açıklama da bulunan Akar, harekâtın olabildiğince kısa sürede tamamlanması için çalıştıklarını belirterek “Amerikalılar başta olmak üzere bölgede olan bir koalisyon askerine zarar gelmemesi için tüm tedbirleri almış bulunuyoruz” dedi.

MHP’Lİ YALÇIN İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Akar’ın, 21 gün süren tedavisinin ardından ilk kez dün MHP Genel Merkezi’ne gelen MHP lideri Devlet Bahçeli ile de görüşmesi bekleniyordu. Ancak bu yapılmadı. Akar, MHP lideri Bahçeli yerine akşam saatlerinde Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile görüştü.