Gündem

Muğla Baro Başkanı: MİT kanunu şehit haberi yapmayı kapsamıyor

27 Nisan 2020 14:17

Tele1 ekranlarında yayınlanan ve Tuncay Mollaveisoğlu’nun sunduğu ‘Anında Manşet’ programında; Tutuklu gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın durumunu değerlendiren Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, gazetecilerin yargılandıkları 2014 yılında değişen MİT Kanunu’nu değerlendirdi. Uzun, Şehit olduktan sonra bu kişiyle ilgili cenazenin haberleştirilmesinde suç unsurları yoktur" dedi.

Uzun şunları kaydetti:

"MİT kanunu şehit haberi yapmayı kapsamıyor"

Bir MİT mensubu görevini yaparken ailesinin ve kendisinin kimliğinin gizli kalacağını bilerek bu görevi yapmaktan çekinmeyecek ve böylelikle de koruma altında olacaktır. Çok doğru yapılması gereken bir düzenleme ve bu yapıldı. İfşa kavramı yapılan görevle ilgili açıklamalardır. İfşa edilme kavramının içinde yapılan görevin ya da görevi yapanın bilinmesiyle ilgili ortaya koymkatır. Oyysa şehit olduktan sonra bu kişiyle ilgili cenazenin haberleştirilmesinde bu suçun unsurları yoktur. Bu hukuki boyutu. Yarın bu hukuki boyut elbette ülkenin değerli hukukçuları açısndan ortaya konulacaktır. Suç unsuru bulunup bulunmadığı yapılan yargılamanın sonunda ortaya çıkacaktır.

6 gazeteci cezaevinde

“Libya’da şehit düşen MİT mensubunun kimliğini ifşa etme” suçlamasıyla Odatv Sorumlu Haber Müdürü ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, haberin sahibi Hülya Kılınç, Yeniyaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel tutuklu bulunuyor.

Gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamede gazetecilerin 8 yıldan 17 yıla kadar hapisleri istendi.

MİT Kanunu madde 27

Millî İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan ve bunları yok eden kişiye dört yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.

MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir.

Birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması hâlinde; 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununun 11 inci maddesi ile 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddeleri hükümlerine göre sorumlulukları belirlenenler ile bunları yayanlar hakkında üç yıldan dokuz yıla kadar hapis cezası verilir.

Bu Kanun kapsamındaki görev ve yetkilerin kullanılmasını engelleyenlere üç yıldan beş yıla kadar, ihmal veya suistimal suretiyle önleyenlerle yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

Söz konusu fiillerin MİT mensuplarınca işlenmesi hâlinde verilecek ceza üçte biri oranına kadar artırılır.

İstifa işlemleri tamamlanmadan görev yerini terk eden, görev yerinden veya görevi icabı bulunmak zorunda olduğu yerden izinsiz veya mazeretsiz olarak kesintisiz on gün süreyle ayrılan MİT personeli, yürütülecek idari soruşturma sonucuna göre Devlet memurluğundan çıkarılır. Bu kişilere iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir."