Yaşam

Modern çağın yeni korkusu: En iyi seçeneği kaçırdığınızı düşünme endişesi 'fobo'

'Fobo', akşam yemeğinde ne yeneceğinden yeni bir işe girip girmemeye kadar her türlü konuda insan hayatını etkiliyor

27 Kasım 2019 19:00

ABD'li iş insanı Patrick McGinnis, modern çağın korkuları arasına eklenen en iyi seçeneği kaçırıyor olma endişesini ya da "daha iyi seçenek ihtimalinin korkusu" olarak bilinen durumu 'fobo' olarak isimlendirdi. 

Sputnik'in haberine göre, 'Fobo' sorununu yaşayanlar bir karar verme durumunda mümkün olan her seçeneği saplantılı bir şekilde araştırdıkları halde, sürekli "en iyi seçeneği" kaçıyor olduklarından endişe duyarak korku, kararsızlık, pişmanlık, hatta mutsuzluk yaşayabiliyorlar. 

Televizyonda ne izleneceği, akşam yemeği menüsü gibi küçük kararlardan, yeni bir işe girip girmemek gibi daha önemli kararlara kadar her aşamada ortaya çıkabilen 'Fobo’nun ortaya ne zaman çıkan bir sorun olduğu bilinmiyor.

Fobo’nun isim babası McGinnis’e göre “atalarımızın en iyisini beklemek için programlanmaları nedeniyle bu duygular en iyisini istemenin biyolojisinden” kaynaklanıyor.

İnternet Fobo’yu artırdı

Teknoloji ve internetin kitlesel kullanımı, kişilerin kendilerini diğer insanlarla kolayca kıyaslayabilmesine ve yeni seçim ihtimallerinin ortaya çıkarmasına neden olarak 'fobo'yu sosyal bir davranış haline getiriyor. 

Maksime edenler, tatminciler ve fobo

Bazı psikologlara göre karar verme konusunda insanlar 'maksime edenler' ve 'tatminciler' olmak üzere ikiye ayrılıyor. Maksime edenler azami fayda sağlayacaklarını düşündükleri seçimleri yaparken, tatminciler ise mütevazı bir kritere dayalı seçimler yapma eğilimi gösteriyorlar. 

"Daha iyinin korkusu" tek başına anksiyete değil

Maksime edenler, gelecekte daha büyük bir araba ihtiyaç duyma ihtimalleri nedeniyle büyük bir arabaya daha fazla para ödeyebilirken, tatminciler ise arabayı satın aldıkları dönemdeki gereksinimlerini göz önünde bulundurarak karar verebiliyorlar.

Uzmanlar 'Fobo'yu bu iki seçeneğin dışında bırakarak "daha iyinin korkusunu" tek başına bir anksiyete olarak tanımlamamayı tercih ediyor. 

McGinnis’e göre Fobo aynı zamanda “bırakma korkusu” olarak da tanımlanıyor çünkü bu sorunu yaşayan insanlar bir şeyi seçmek için başka bir şeyden vazgeçmek yerine tüm seçenekleri ellerinde tutmayı deniyor.