Dünya

Modelden kendi fotoğrafı yerine başka bir siyah mankenin fotoğrafını basan dergiye yanıt: "Bunun beyaz bir modelin başına geleceğini hiç sanmıyorum"

27 Ağustos 2019 09:07

Avustralya'da bir dergi, siyah manken Adut Akech'le, insanların beyaz olmayan mankenlere karşı tavırları konusunda yapılan röportajda, başka bir siyah mankenin fotoğrafını kullandı. WHO dergisinin kendisinden özür dilediğini söyleyen Akech yapılanın kabul edilemez olduğu ve bütün ırkına saygısızlık yapıldığını söyledi. Akech, "Bunun beyaz bir modelin başına geleceğini hiç sanmıyorum" dedi. 

Object

CNN International'da yer alan habere göre, WHO dergisi model Akech ile moda dünyasında insanların mültecilere bakışı konusunda bir diyalog başlatmayı amaçladı konusunda yapılan söyleşide başka bir siyah manken olan Flavia Lazarus'un fotoğrafını kullandı.

Hatanın fark edilmesi üzerine özür dileyen dergiye Akech, Instagram hesabı üzerinden yanıt verdi. Akech şu ifadeleri kullandı:  "Bu beni üzdü, kızdırdı ve saygısızlığa uğramış hissettirdi. Bence bu yapılan kabul edilemez ve hiç bir bahane de geçerli değildir. Kişisel olarak hakarete uğramam dışında bütün ırkıma da saygısızlık yapıldığını düşünüyorum. Bunu yapan her kimse kesin o fotoğrafın bana ait olduğunu düşündü ve bu kabul edilemez. Benim söyleşide söylediklerim de düşünülürse bu büyük bir olay. Bununla birlikte uğruna savaşıp konuştuğum şeyin bir işe yaramadığını gördüm. İnsanların her siyah kadının ya da Afrikalı insanın aynı göründüğünü düşünecek kadar cahil ve dar fikirli olduğunu anladım. 

Bunun beyaz bir modelin başına geleceğini hiç sanmıyorum. Amacım benden direk olarak özür dileyen Who dergisine linç kampanyası başlatmak değil fakat hissettiklerimi söylemek istiyorum. 

Eminim bunu yaşayan ilk insan değilim ama bu durmalı"