Gündem

Mızraklı'yı tutuklatan gizli tanık üç yıl önce teslim olmasına rağmen ifadeyi seçimlerden 11 gün önce vermiş

23 Ekim 2019 16:58

Gözaltına alınıp görevden alınarak yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın tutuklanma gerekçesinin bir gizli tanık ifadesi olduğu ortaya çıktı.

AA’nın haberine göre nöbetçi 3. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından üzerine isnat edilen suçlamalara ilişkin savunmasının ardından Mızraklı’nın tutuklanmasına konu iddialar kapsamında 3 yıl önce Mardin’in Nusaybin ilçesinde teslim olan ‘Bermal’ kod adlı H.B.A’nın ifadesi var.

TIKLAYIN - Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı tutuklandı

Habere göre gizli tanık ifadesinde "Diyarbakır'da özel bir hastanede kırsal alandan gece geç saatlerde getirilen 'Hogır' kod isimli teröristi Mızraklı ameliyat ettikten sonra güvenlik güçlerine teslim etmeden, taburcu edip, serbest kalmasını sağladı” dedi.

Mızraklı: Bağırsak kesilip ertesi gün taburcu olunamaz

Mızraklı ise savunmasında kıdemli cerrah olduğu için hastanede nöbeti bulunmadığını belirterek şunları söyledi:

“Böyle iddiaları kabul etmiyorum. Kıdemli cerrah olduğum için hastanede nöbetim bulunmuyordu. Tanık, hastanın bağırsağının kesilip alındığından bahsetmiştir. Tıp kurallarına göre böyle bir ameliyat geçiren kişinin ertesi gün taburcu olup, gitmesi hayatın olağan akışına aykırıdır."

Avukatlar: İfadenin düzmece olduğu olayın tarihinden belli

Artı Gerçek'in haberine göre Mızraklı’nın avukatları Mehmet Emin Aktar, Zülal Erdoğan ve Muhsin Bilal ortak savunmalarında gizli tanığın Mayıs 2016’da teslim olduğunu hatırlatarak şunları ifade ettiler:

“Bu şahıs etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için talepte bulunmuştur. Müvekkilimiz ile ilgili beyanı 20 Mart 2019 tarihinde, yani 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerden 11 gün önce vermiştir.

“Cumhuriyet Savcısı tutuklama sevk gerekçesinde bu şahsın (itirafçı H.A) müvekkilin (Mızraklı) hangi hastanede çalıştığını bildiğini belirtmiştir. Bu ‘bilme’ hususunu tanığın beyanlarına itibar edilebileceğinin göstergesi olarak sunulmuştur. Aynı Cumhuriyet Savcısı bu tanığın beyanında geçen müvekkilim ile ameliyatı gerçekleştirdiği iddia edilen diğer şahısların belirtilen tarihte hastanede çalışıp çalışmadığını ve ameliyathanede kimlerin ameliyat olup olmadığını araştırma gereği duymamıştır.

“Müvekkilin hangi hastanede çalıştığı bilgisi sanki çok önemli ve gizli bir bilgiymiş gibi dosyaya sunulmuştur. Tanık beyanında hastanın bağırsaklarından kesilerek dikildiğini ve ertesi günü taburcu olduğunu belirtmektedir. Bu durum hayatın olağan akışına aykırıdır ayrıca böyle bir hususun yakalandığı zaman söylemeyip üç yıl sonra seçimden 11 gün önce belirtmesi de ifadesinin düzmece olduğunu göstermektedir.”

Gizli tanık ifadesi tutuklama gerekçesi

Nöbetçi hâkimliğin Mızraklı'ya ilişkin verdiği tutuklama gerekçesinde şöyle denildi:

"Şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair somut deliler bulunması, tanık H.B.A'nın Mızraklı'nın yaralı teröristi tedavi ederek, taburcu edip, serbest kalmasına ilişkin beyanı, 677 sayılı KHK ile kapatılan ve terör örgütü PKK/KCK'ya müzahir olduğu değerlendirilen Sarmaşık Derneği'nin 6 yıl süreyle genel başkanlığını yürütmesi, terör örgütü PKK'nın çağrısı üzerine, örgütün eylem ve faaliyetlerinin övüldüğü etkinliklere katılması dikkate alınarak, kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delilerin mevcut olması, atılı suçun katalog suçlardan olması ve öngörülen cezanın alt ve üst sınırı, verilmesi beklenen cezaya göre tutuklama tedbirinin ölçülü olması, bu nedenle adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı anlaşıldığından tutuklanmasına karar verilmiştir."

AİHM’in gizli tanık kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) “Balta ve Demir Türkiye’ye karşı” davasında gizli tanık ifadesine dayanarak hüküm kurmanın adil yargılanma hakkı ihlali olduğuna karar vermişti.


Dünyada ve Türkiye'de günün gelişmeleri T24 haber bülteni Manşet'te