Gündem

Milli Savunma Bakanlığı'ndan ABD gözlem noktasına atış yapıldığı iddialarına ilişkin açıklama

11 Ekim 2019 23:32

T24

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ABD gözlem noktasına atış yapıldığı iddialarını yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atışın söz konusu olmadığı, atış öncesinde de her türlü tedbir alındığı kaydedildi. 

Amerikan Newsweek dergisi, Türkiye saatiyle 22.00 civarında girdiği haberinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kobane'deki Miştenur tepesinde yer alan ABD üssünün yakınlarını vurduğunu iddia etmişti. Üst düzey bir Pentagon yetkilisi ile IKBY’den bir istihbarat yetkilisine dayandırılan haberde, ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedilirken; topçu ateşinin etkisi altında kalan askerlerin çekildiği belirtilmişti.

Sosyal medyada da bölgeden çekildiği belirtilen çok sayıda video ve fotoğraf dolaşıma sokulurken; CNN International da 'konuyu bilen bir ABD'li yetkiliye' dayandırarak haberi teyit etmiş ve Türkiye'nin topçu ateşinin ABD askerlerinin 'tehlikeli düzeyde' yakınına düştüğünü, herhangi bir ölüm/yaralanma söyledi. ABD, durumun kasıtlı olduğuna dair bir belirti olmadığını aktarmıştı. Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili de bölgedeki ABD karakolu yakınlarında bir patlama meydana geldiği bilgisini verdi. 

"Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır"

İddiaların ardından TSİ 23.31'de açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı ise ABD'nin gözlem noktasına herhangi bir atışın söz konusu olmadığını, atış öncesinde ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbirin alındığını kaydetti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD gözlem noktasının yaklaşık 1000 metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza Doçka ve havan tacizleri yapılmıştır. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alınmıştır. ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir. Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir."

"Askeri gözlem noktasının yakınında bir patlama meydana geldiğinin farkındayız"

AA'nın haberine göre, isminin açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki saldırı iddialarına ilişkin "Kobane yakınlarında askeri üssün değil askeri gözlem noktasının yakınında bir patlama meydana geldiğinin farkındayız" dedi.

Patlamanın detaylarına ilişkin bilgi toplamaya devam ettiklerini ifade eden yetkili, "Saldırıda hiçbir ABD askeri zarar görmedi. Saldırının kim tarafından gerçekleştirildiğini henüz bilmiyoruz" diye konuştu.

Yetkili, "Amerikan askerlerine yönelik bilinçli bir saldırı olduğuna inanmıyoruz" değerlendirmesinde de bulundu.