Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar'dan yeni askerlik sistemi değerlendirmesi: Müracaat olağanüstü

"Biçbir canlıya şiddeti kabul etmiyoruz; er ve erbaşlarımıza da olabildiğincebunun felsefi, dini, fikri ve ruhi temel değerlerini anlatmaya çalışıyoruz"

10 Aralık 2019 11:20

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. "Beklenenleri karşıladığını söyleyebilirim. Vatandaşlarımızdan da olumlu tepkiler alıyoruz" diyen Bakan Akar, "Hesaplayamadığımız, gözden kaçırdığımız bir şey olmadı, bir zafiyet doğmadı. Yedek astsubaylığa müracaat olağanüstü. Vatandaşlarımız çok ciddi ilgi gösterdiler" ifadelerini kullandı.

Akar, temennilerinin, askerdeki bir kısım erin sistem gereği bir yıllık hizmetlerini bitirdikten sonra askerlikte kalmaları olduğunu söyledi.

Akar, askere alma sisteminin 1927'de çıkarılan kanuna göre yapıldığını, bu kanunun bütünlüğünü kaybetmesi nedeniyle 26 Haziran'da yeniden düzenlendiğini söyledi. Kanun hazırlanırken ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla görüşülerek düzenlemenin bir bütün halinde olmasına gayret gösterdiklerini belirten Akar, yeni askerlik sisteminde temel kriterlerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacının aksaksız ve eksiksiz bir şekilde karşılanması ile gençlerin kişisel gelişimlerine, eğitimlerine, mesleki hayatlarına zarar verilmemesi olduğunu vurguladı.

Milli Savunma Bakanı Akar, şöyle devam etti:

"Yeni askerlik sistemiyle ilgili herhangi bir şekilde yanlışlık, eksiklik, zafiyet doğar mı? Çok şükür öyle bir şey olmadı. Bizim üzerinde durduğumuz en önemli konu, terörle mücadele harekatı, hudutların güvenliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bizim askeri varlığımız. Buradaki Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Alay'ında herhangi bir zafiyet doğar mı? Bunların hiçbiri olmadı.  Bizim yükümlü olarak askere aldığımız daha önce 217 bin 115 erbaş ve erimiz vardı. Şu anda 230 bin 103 erbaş ve erimiz var. Sistem değişikliğinde insanlarda bir endişe oluyor. Hesaplayamadığımız gözden kaçırdığımız bir şey olmadı. Kazasız, belasız... Bir zafiyet doğmadı."

"Hiçbir canlıya şiddeti kabul etmiyoruz"

Milli Savunma Bakanı Akar, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda Bakanlığı'n yürüttüğü çalışmalara da değindi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalanan protokolle er ve erbaşlara eğitim verildiğini ayrıca üniversiteler, Diyanet İşleri Başkanlığı dahil birçok kurumla da farklı çalışmalar yapılabilmesi için görüştüklerini anlattı.

Bakan Akar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kadınlar bizim annemiz, eşimiz, kardeşimiz. Bu çerçevede bakarak onları el üstünde tutmamız gerek. Herhangi bir şekilde sadece kadına değil hiçbir canlıya şiddeti kabul etmiyoruz. Er ve erbaşlarımıza da olabildiğince bunun felsefi, dini, fikri ve ruhi temel değerlerini anlatmaya çalışıyoruz. Eğitimlerden olumlu sonuçlar alıyoruz. Bunu da nereden anlıyoruz; sorular başlıyor. 'Ama öyle ama böyle' şeklinde...Onları da arkadaşlarımız izah ediyorlar. Olabildiğince topluma makul, mantıklı, değerler yetiştirme konusunda katkılarımızı sürdürüyoruz."