Gündem

İddaa ihalesinin ardından Milli Piyango ihalesini de Demirören Holding'in ortak olduğu girişim kazandı

En iyi teklifi Demirören-SISAL Ortak Girişimi'nin verdiği belirtildi

09 Ağustos 2019 18:04

Milli Piyango'nun işletme hakkının 10 yıl süreyle özel sektöre devri için mayıs ayında başlayan maraton bugün sona erdi. 2018 yılında Hürriyet, Kanal D, CNN Türk ve Posta’yı satın alan ardından ‘İddaa’ ihalesini kazanan Demirören Grubu, Milli Piyango ihalesinde de ipi göğüsledi. Türkiye Varlık Fonu'nun davet usulüyle gerçekleştirdiği ihaleye tek teklif Demirören-SISAL ortaklığından geldi.

Sözcü’den İbrahim Şahin’in haberine göre, teklifler geçtiğimiz hafta toplandı ve davet usulü ihaleye katılan Doğan Online – Intralot, IGT, Sazka ve Demirören – Sisal Group teklif verdi.

Türkiye Varlık Fonu salı günü firmaları tekrar davet etti ve şartnamenin değiştiğini söyledi. İlk şartnamede ilk yıl için 7.5 milyar lira hasılat garantisi ve 10 yıl boyunca hasılatta enflasyon oranında güncelleme isteniyordu.

Yeni şartnamede ise 10 yıl için bugünkü değeriyle 28 milyar liralık hasılat istendi. Bu rakamın yıllık 9.5 milyar liraya denk gelmesi üzerine üç firma bugün düzenlenen yeni ihalede teklif sunmadı. Tek teklif Demirören ve İtalyan ortağı Sisal Group'tan geldi.

Türkiye Varlık Fonu'ndan ihale süreciyle ilgili olarak şu bilgi verildi:

“Türkiye Varlık Fonu'nun Milli Piyango oyunlarının düzenlenmesine ilişkin gelir paylaşımı esasına dayanan 10 yıl süreli hizmet alım sözleşmesi için açık teklif alma süreci tamamlanmıştır. Net bugünkü değer bazında en iyi teklifi 2020 yılı için 9 milyar 320 milyon TL tutarında asgari hasılat taahhüdü ve bayi komisyonları da dahil olmak üzere yüzde 9,5 komisyon oranıyla Sisal – Şans Ortak Girişimi vermiştir.

Kamuya azami fayda sağlanmasının gözetildiği teklif alma sürecinde Sisal – Şans Ortak Girişimi'nin taahhüt ettiği 10 yıllık hasılatın net bugünkü değeri 28 milyar 119 milyon TL'dir.

Sisal – Şans Ortak Girişim Grubu, Şans Dijital ve İnteraktif Hizmetler Teknoloji Yatırım AŞ'nin yüzde 51 ve İtalyan Sisal S.p.A'in yüzde 49 katılımıyla oluşmaktadır.

Değerlendirme sürecinde net bugünkü değer, asgari hasılat taahhüdü ve bu hasılat üzerinden işletmecinin alacağı asgari komisyon oranının yanı sıra katılımcıların şans oyunları alanındaki deneyimi, finansal yeterliliği ve teknik altyapı kriterleri de dikkate alınmıştır.

Türkiye Varlık Fonu tarafından yürütülen süreçte Doğan – Intralot Ortak Girişim Grubu, SAZKA Group a.s. ve IGT Austria GmbH tarafından da teklif verilmiştir. Süreç, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ ile Sisal – Şans Ortak Girişim Grubu'nun ilgili hizmet alım sözleşmesinin imzalanmasıyla tamamlanacak ve kamuoyuna açıklama yapılacaktır.”

“Yabancılar çok ilgili” denmişti

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez mayıs ayında yaptığı açıklamada, Milli Piyango'nun işletme hakkını 10 yıl süreyle devredeceklerini belirtmiş; Haziran'da işletme hakkı ihalesi için teklifleri alacaklarını, yıl sonunda da devri tamamlamayı hedeflediklerini söylemişti. Davet usulüyle teklifleri alacaklarını söyleyen Sönmez, bahis, şans oyuncularında uzmanlığı olan ve belli bir ciro kriterini karşılayan şirketlerin bu işin en az yüzde 51'ini alması gerektiğini, geri kalan yüzde 49 için şirketin konsorsiyum yapabileceğini belirtmişti.

Sönmez, Milli Piyango’ya özellikle yabancı şirketlerden çok büyük bir ilgi olduğunu söylerken, “Bizim adımıza işletme hakkını devir için öncelikle 10 yıllık bir süreç düşünüyoruz. Dünyanın bu konudaki tüm dev şirketleriyle şubat ayından beri görüşüyoruz. Müthiş bir ilgi var, Türkiye'ye girmek ve bu işi yapmak için can atıyorlar. Çünkü ilk defa doğru modelle piyasaya giriliyor. Türkiye'de örneği İddaa. Devlet bunu satmadı ve gelirini alıyor. Biz de İddaa'nın aynısını yapacağız. Milli Piyango'nun net gelirinin Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranını yüzde 0.1'den 1-2'ye kadar çıkarma potansiyelimiz var. Bu, şu anki 3.5 milyar liralık gelirin katlanması demek” demişti. 23 Temmuz'ta TVF'den yapılan açıklamada ise Milli Piyango ihalesine ilişkin tekliflerin toplandığını ve değerlendirmenin sürdüğü açıklanmıştı.

Kararnameyle Varlık Fonu'na devredilmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ise başkanvekili olduğu Varlık Fonu 6 Ocak 2017 tarihinde çıkarılan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Piyango'nun lisans hakkını 49 yıllığına devir almıştı.