Ekonomi

Milletvekillerine mektup: Milyarlık kurtarmaya "hayır" deyin

Tazminat ödemeye mahkûm edilen Kombassan’ı kurtarma operasyonu, 5 milyar eurodan fazla tazminat ödenmesine neden olabilir

07 Kasım 2019 11:27

1990 ile 2000 yılları arasında Avrupa’da gurbetçilerden milyarlarca euro para toplayan ve Yargıtay kararlarıyla mahkûm olan Kombassan (Bera) Holding ile İttifak Holding’i kurtarmayı amaçlayan yasa tasarısına tepkiler sürüyor. Kombassan mağdurlarının avukatı Acun Papakçı, 1 Kasım’da Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 45 maddelik kanun teklifi içinde yer alan bir geçici maddeyle mağdurların açtığı davaların iptalini öngören düzenlemeyle ilgili milletvekillerine mektup göndererek Genel Kurul’da “hayır” oyu kullanmaya çağırdı. 

Cumhuriyet'ten Emre Deveci'nin haberine göre düzenlemeyle yatırımcıların bu şirketlere zorla ortak edilmekte olduğunu ve ortaklık ilişkisinin kurulmadığını iddia etmelerinin de yasaklandığına dikkat çeken Papakçı, “Türkiye’de devletin iki özel hukuk kişisi arasındaki ilişkiye taraf olduğu, yargı kararlarına aykırı tespitler yaptığı, Borçlar, Ticaret, Ceza, Bankacılık ve Sermaye Piyasası Kanun düzenlemelerini dondurduğu ve yeni bir yargılama usulü düzenlediği bir metin bugüne kadar kanunlaşmamıştır” dedi.

İş gücü anlaşmaları ile Avrupa’ya göç eden yaklaşık 250 bin Türk asıllı işçinin dini ve milli duyguları sömürülerek Türkiye’ye dönme hayaliyle biriktirdikleri yaklaşık 25 milyar Avro’nun ellerinden alındığını hatırlatan Papakçı, sadece Kombassas’ın 1.75 milyar Avro topladığına dikkat çekti. Mağdur edilen yatırımcılar tarafından 2003 yılından itibaren Kombassan, İttifak, Yimpaş, Jetpa gibi şirketler aleyhine davalar açıldığını ve Kombassan hakkında açılan davalarda Yargıtay’da kesinleşen kararlar alındığını hatırlatan Papakçı, Yargıtay’ın bu şirketlerin yaptığının “haksız fiil” olduğuna, “taraflar arasında sahih bir ortaklık ilişkisi kurulmadığına”, “Hisse senedi olarak verilenlerin hisse senedi olmadığına ve bir piyasa değeri bulunmadığına” dair yüzlerce kararı olduğuna dikkat çekti. 

Anayasa  Mahkemesi’nin (AYM) bu düzenlemeyi hukuka uygun bulma olanağının olmadığına ve devlete karşı binlerce tazminat davası açılabileceğine işaret eden Papakçı, “Bugün şirketlere açılmış birkaç bin dava, on binlerce dava olarak Türkiye’ye karşı açılacaktır. Düzenlemeyle devlet Kombassan’ın tahsil ettiği 5 milyar Avro’dan fazla tazminat ödeme riski ile karşı karşıya bırakılmaktadır” uyarısında bulundu.